Den traditionella Åbodagen firas igen på den tredje söndagen i september. I Åbodagens blickpunkt står i år ungdomsarbetet i Åbo som fyller 70 år. Du kan tillbringa dagen på torgdansen, museerna och yogamattan.

Åbodagen har firats sedan 1961. Evenemanget ordnades till en början av Åbosamfundet och traditionen har fortsatt på Åbo stads initiativ. Åbosamfundet medverkar fortfarande aktivt i Åbodagen; det ordnar en omröstning om Åboflickan och Åbopojken samt utnämner Årets Kulturåbobo.

På Åbodagen utnämns också stadens fadderbarn. Till Åbo stads fadderbarn utnämns det första barn som föds på Åbodagen. Barnet uppmärksammas med en faddersked och stadsdirektör Aleksi Randells hälsning. Den nya Åboflickan och Åbopojken hälsar på det nyfödda barnet tillsammans med representanter för Åbosamfundet och Åbo stad.

Åbodagens traditionella poststämpel publiceras också i samband med evenemanget i år. Poststämpeln får man genom att lämna in ett frankerat brev eller ett kort i brevlådorna utanför huvudbiblioteket (Slottsgatan 2) och stadshuset (Auragatan 2).

Axplock ur Åbodagens program 18.9.2016

Henriksmarknaden på Salutorget kl. 10–16

På gammaldags marknadsevenemang finns torgförsäljning, FRK:s hälsopunkt, musikföreställningar, torgdans och Åboflickan och Åbopojken offentliggörs.

Forum Marinum kl. 11–19

På gårdsplanen till Forum Marinum presenteras på traditionellt vis motorer som tillverkats i Åbo. Man kan besöka museiobjekten till specialpriset.

Öppen hamn kl.11–15

Allmänheten har möjlighet att bekanta sig med den moderna hamnverksamheten. Gratis rundturer med buss och m/s Aavatar.

Öppet hus i stadshuset: Ungdomstjänsterna presenterar sig kl. 12–15

På plats finns bl.a. silent disco och Det levande biblioteket och utomhus finns en trampbilsbana, konstcontainrar som man kan måla och Pokémon-lure.

Möjligheternas torg på Gamla Stortorget kl. 12–16

Det traditionella torgevenemanget bjuder på musikföreställningar, paneldiskussioner och föreningar presenterar sin verksamhet. Bl.a. MC KOO uppträder.

NMKY:s namikaevenemang kl. 12–16

På program står musikföreställningar, streetbasket, tävlingar, luftballonger, hoppborg, info, tilltugg, kaffe, plättstekning och problemlösningsuppgifter.

Sagotält på huvudbibliotekets innergård kl. 13–15

Turun sanataideyhdistys läser sagor för barn i ett stort tält på bibliotekets innergård.

Åbo Yoga kl. 14–15

I Forumkvarteret ordnas ett pop up-yogaevenemang som leds av yogainstruktören Lotta Lähteenmäki.

Vimma fyller 10 år kl. 14–19

Vimma som öppnade i augusti 2006 firar sitt tioårsjubileum på Åbodagen. Det serveras tårta för 300 första gäster, öppna workshoppar, silent disco och Lemmenkätyrit uppträder kl. 19.

Åboband på Lilltorget kl. 17–21

Under kvällen uppträder Rock Academys band Awake Again och New Fashioned samt Åboduon Sima. Simas spelning avslutas med ett fyrverkeri kl. 21.

Öppet hus i alla Museicentralens museer och i många andra museer i Åbo.

Apoteksmuseet och Qwenselska gården kl. 10–18
Biologiska museet kl. 9–17
Kurala Bybacke kl. 11–17
Hantverksmuseet på Klosterbacken kl. 10–18
Åbo slott kl. 10–18
Wäinö Aaltonens museum kl.10–18
Aboa Vetus & Ars Nova kl.11–19
Sibeliusmuseum kl. 11–16
Åbo konstmuseum kl. 11–17
Vattenverksmuseum kl. 12–15
Gamla Stortorgets gallerier kl. 10–18

www.turku.fi/sv/abodagen

 

Nyckelord: