Under den gångna sommaren ordnades i Åbo tiotals evenemang som skapade stämning i regionen och erbjöd intressant program för alla åldrar. Till vissa veckoslut koncentrerades så pass många evenemang att man kunde tala om riktiga superveckoslut.

Åbo är en stark evenemangsstad som lockar deltagare från olika håll i Finland. Under de livligaste veckosluten rörde sig hundratusentals människor i Åbo centrum. Ruisrock slog sitt besökarrekord redan för andra gången och även de nya evenemangsplatserna såsom DBTL i Idrottsparken och AuraFest i Kuppisparken togs väl emot. Utifrån de uppskattade besökssiffrorna som fåtts av evenemangsarrangörerna lockade sommarens evenemang och sommarteatrar minst 820 000 besökare. Åbo museicentrals museer besöktes av ca 165 000 personer under sommaren 2016.

Även den besökarmängd som kongresserna stod för var avsevärd. Enligt de uppgifter som samlats av Åbo stad deltog 3 500 delegater i kongresser som ordnades i Åbo i maj-augusti. I verkligheten är siffran högre, för alla kongresser har ännu inte anmält sitt delegatantal.

-Evenemangsarrangemangen i Åbo är av hög kvalitet och miljön och stämningen i stadens centrum är unik. Om detta vittnar bl.a. den andra upplagan av triathlontävlingen CHALLENGE Turku som blev antagen i den internationella CHALLENGE-tävlingsserien samt att Paavo Nurmi Games togs med i IAAF World Challenge-serien som representerar den näst högsta nivån i Internationella friidrottsförbundet, berättar Åbo stads kontaktdirektörAntti Kirkkola.

-Evenemangen är en viktig del av utvecklandet av turismen. Dessutom ger de människorna innehåll och orsak att besöka staden. Både inhemska och internationella evenemangsbesökare ökar efterfrågan på service avsevärt och ger arbete och intäkter i regionen, fortsätter Kirkkola.

Höstens kända evenemang

Höstens evenemangskalender innehåller redan kända evenemang. Food & Fun med internationella köks- och barmästare intar stadens restauranger och cocktailbarer 5-9 oktober. Under den traditionellaStrömmingsmarknaden 20–23.10. fylls åstranden av olika skärgårdsprodukter. TIP-fest erbjuder högklassiga dockteaterföreställningar för både barn och vuxna 9-13.11. och Nordens största kristliga festival, Land i sikte,ordnas 18-20.11. på Gatorade Center med tusentals ungdomar som deltagare. Dessutom kompletterar Åbo Mässcentrum evenemangsutbudet med flera mässevenemang: Bokmässan i ÅboMat- och vinmässan samtVetenskapsmässan ordnas 30.9–2.10., Kvinnor som Kan-mässanMå Bra-evenemanget samt Outlet 2016 28–30.10. och Båtexpo 11–13.11.

Två jubileumsår vid sidan om

År 2017 är gemensamt för två jubileumsår. Firandet av Finlands hundraåriga självständighet inleds i och med nyhetsraketerna, men programmet för Reformationens märkesår kör i gång i Åbo med en invigningsfest redan 30–31.10.

Den process som startade med Luthers teser för 500 år sedan omformade kyrkan, språket och kulturen i hela Europa. Till Finland kom reformationen via Åbo. Hur reformationen har påverkat det finländska samhället och den finländska kulturen uppmärksammas hela året med olika evenemang vars riksomfattande huvudort är Finlands enda reformationsstad. Ett av huvudevenemangen under reformationens märkesår är Kyrkodagarna som ordnas i Åbo 19-21.5.2017 och som väntas samla hela 10 000 deltagare. Ytterligare information om årets mångsidiga evenemang för alla åldrar finns på adressen www.reformaatio2017.fi

Finlands 100-årsjubileum skapas tillsammans

Förberedelserna inför jubileumsåret Finland 100 pågår för fullt och en del av programprojekten har redan publicerats för Åbos del. I början av år 2017 ordnas i Åbo flera betydande nationella och internationella storevenemang och utställningar, såsom urpremiärerna av musikalen Tom of Finland 27.1 och operan Die Kalewainen in Pochjola 28.2 som baserar sig på Kalevala.

Sommarens storevenemang i Åbo finns såväl inom idrott som folkkultur och sjöfart.

  • Paavo Nurmi Games (PNG) 13.6 är Finlands hårdaste friidrottstävling som nyligen antogs i World Challenge-serien. PNG är en del av Paavo Nurmi-festivalen som varar i en vecka.
  • Tall Ships Races 20–23.7. Det internationella segelfartygsevenemanget samlar hela 100 fartyg från 20 länder och 3000 seglare varav hundra ungdomar, sponsrade av städerna Åbo och Kotka, får möjligheten att delta i seglingen.
  • Europeade 26–30.7. Vid det färgglada evenemanget för folkdans och folkmusik som varar i fem dagar firas den livfulla europeiska folktraditionen på Aura ås stränder.

Det självständiga Finlands skattkammare Åbo satsar på jubileumsåret på många plan. Förutom storevenemang genomför staden både sina egna projekt och sådana projekt som ingår i Finland 100-programmet, t.ex. Ulos-Ut-Out, Finland 2017, Vi äter tillsammans och Hela Finland skrinnar.

I och med de bidrag som beviljats av Åbo stad och Egentliga Finlands förbund kan man också räkna med intressanta jubileumsgärningar, bl.a. videoinstallationer, utställningar, konserter, konstverk och antologier. Temat för jubileumsåret är ”Yhdessä - Tillsammans” så att alla finländare är välkomna att delta i programarbetet.

För dem som planerar Finland 100-programmet ordnas en öppen workshop i Åbo huvudbiblioteks Studio 30.9 kl. 15-17. Du kan få hjälp med programansökan, finansiering och nätverkande i fråga om jubileumsåret.

Den andra ansökningsomgången för Finland 100-programstödet som kan sökas av samfund, föreningar och sällskap börjar den 20 september och pågår t.o.m. den 16 oktober. För att man ska kunna ansöka om programstöd behöver man inte ansluta sig till det officiella Finland 100-programmet vid statsrådets kansli.Detaljerade kriterier, anvisningar och ansökningsblanketter finns på adressen www.turku.fi/suomi100