Allra bäst kan man känna närvaron av hundraårsjubileet av Finlands självständighet i Åbo och Egentliga Finland. Här i Egentliga Finland satsar vi särskilt mycket på jubileumsåret och därigenom vill vi lyfta fram stadens och landskapets starka identitet - en gemensam språngbräda för att skapa idéer till och bygga upp program för jubileumsårets ymnighetshorn.

Jubileumsåret kör i gång med buller och bång när stadsborna samlas på åstranden för att fira den anslående nyårsmottagningen i Åbo. I början av året blir det två fina urpremiärer, musikalen Tom of Finland 27.1 och operan Die Kalewainen in Pochjola 28.2 som baserar sig på Kalevala. I operan medverkar bl.a. Tommi Hakala och Johanna Rusanen-Kartano.

Finlands andliga huvudstad Åbo är också kyrkans huvudstad. Reformationens märkesår som går jämsides med Finland 100-programmet inleds i oktober i år. Dess huvudevenemang, Kyrkodagarna, firas i maj. Reformationen har på ett betydande sätt påverkat bildning, internationella relationer, samhällsstrukturer och seder och bruk i Finland.

Sommarens storevenemang i Åbo finns såväl inom idrott som folkkultur och sjöfart:

  • Paavo Nurmi Games (PNG) 13.6 är Finlands hårdaste friidrottstävling som nyligen steg upp till World Challenge-serien. PNG är en del av Paavo Nurmi-festivalen som varar i en vecka.
  • Tall Ships Races 20–23.7. I och med det internationella segelfartygsevenemanget tar Åbo emot hela 100 fartyg från 20 länder och 3000 seglare varav hundra ungdomar sponsrade av städerna Åbo och Kotka får möjligheten att delta i seglingen.
  • Europeade 26–30.7. Vid det färgglada evenemanget för folkdans och folkmusik som varar i fem dagar firas den livfulla europeiska folktraditionen på Aura ås stränder.

Inom ramen för stadens basverksamhet händer många olika saker, friluftsområden rustas upp och lyses upp, färdiga investeringsprojekt invigs och bl.a. läroanstalter, daghem och ålderdomshem har sina egna Finland 100-projekt.

Hela Egentliga Finland firar

Förutom storevenemang genomför staden både sina egna projekt och sådana projekt som ingår i Finland 100-programmet, t.ex. Ulos-Ut-Out, Finland 2017, Vi äter tillsammans och Hela Finland skrinnar.

Ungdomarnas tankar om framtiden samlas i Pargas och de evakuerade karelarnas minnen samlas i Somero, 10-årsjubileum av Riddarparken för Mannerheim-korsets riddare och krigsveteraner firas i Villnäs och förändringar inom jordbruket betraktas i Loimaa.

I och med de bidrag som beviljats av Åbo stad och Egentliga Finlands förbund kan man också räkna med intressanta jubileumsgärningar, bl.a. videoinstallationer, utställningar, konserter, konstverk och antologier.

Staden och landskapsförbundet har sammanlagt tre ansökningsomgångar så att programutbudet kommer att bli ännu större. Vi fäster särskild uppmärksamhet vid den regionala, ekonomiska och tematiska nåbarheten för att vi verkligen ska kunna fira tillsammans.