Under hela september motionerade Åboborna aktivt och samlade ihop kilometrar ända upp till månen i kampanjen Hela Åbo motionerar. Invånarna motiverades till att öka sin vardagsmotion genom gemensamma aktiviteter och priser som hjälper dem att även i fortsättningen leva ett aktivt liv.

I kampanjens räknare på webben registrerades hela 242 228 motionskilometer och i resultatkorten samlades 55 533 kilometer. Sammanlagt blev det alltså 297 761 kilometer. Målet var att samla ihop så många kilometer att de motsvarar en resa ända upp till månen dvs. 384 000 kilometer. Kampanjen lyckades nästan nå målet. I kampanjen deltog 1188 enskilda personer och 139 lag.

- Det var en jättefin insats av oss Åbobor och ett stort tack till alla deltagare! Mitt mål var att samla in 330 kilometer men jag missade målet med 21 kilometer. Nästa år blir det inspirerande att åter tävla med olika städer. Vi har t.ex. chansen att slå tammerforsarna vilket alltid ger en extra kick. Vi får alltså se vad Drömmarnas motionsår 2017 kommer att föra med sig, tipsar direktör för fritidssektorn Minna Sartes.

Bland alla som samlade in kilometer utlottades flera priser. Huvudpriset var ett presentkort på 1000 euro som vinnaren fritt får använda antingen till en motionsplats eller till motionsredskap. Övriga priser var Föli:s presentkort, Museicentralens årskort, konsert- och teaterpaket, ett motionsarmband på 20 omgångar, motionsbiljetter och aktivitetsarmband. Vinnarna kontaktas personligen.

Låt oss hålla oss i rörelse

Kampanjen gick ut på att öka motionen i vardagen genom motionstips, pop up-jippon, motionsevenemang samt olika aktiviteter inom stadens sektorer. Barnen fick bl.a. röra på sig under skol- och dagisdagen och de äldre personerna fick motionera tillsammans med invandrarna.

Kampanjen Hela Åbo motionerar genomfördes i samarbete med Valonia, en expert- och serviceorganisation för hållbar utveckling och energifrågor i Egentliga Finland.

- Vardagsaktiviteten och nyttomotionen har stora effekter på människans kondition och hälsa, men också på miljön. Att använda sin muskelkraft för att röra på sig är något man borde sträva efter, uppmuntrar projektplaneraren Marja Tommola på Valonia.

Motionstips på sidan: www.turku.fi/turkutekeehyvaa

Under kampanjen Kyykyllä kyytiin, som ordnades av Föli och LiikU ry, satte man sig på huk ca 10 000 gånger.