Hur kan vi bidra till att göra världen till en bättre plats? Det är frågan som Åbo filharmoniska orkester ställer under självständighetens jubileumsår 2017.

Biljetterna släpps torsdagen den 10 november kl. 9

  • Lippupiste: www.lippu.fi, ombud i hela landet, telefonservice 0600 900 900 (1,98 €/min + lna)
  • Åbo kulturbutik Ars Musica, Aningaisgatan 9, öppet må–fr kl. 11 –17 samt i samband med evenemang i Konserthuset
  • Försäljning vid dörren en timme före konsertens början i fall det finns biljetter.
  • www.tfo.fi

Mahatma Gandhis berömda citat ”You must be the change you wish to see in the world” är rubriken för en serie på sex konserter och föreläsningar som tangerar teman som yttrandefrihet, fred, mångfald och helighet. Inom ramen för serien hör vi stora orkesterverk som använts i samhälleligt påverkande.

Utöver de imponerande Change-konserterna bjuder Åbo filharmoniska orkesters vårsäsong på bland annat jazz, mångsidiga kammarmusikkonserter och konserter för barn. Biljetterna kan köpas via Lippupiste från och med torsdagen den 10 november.

”Sorgen är så stor att inga tårar finns kvar”

Flera betydande orkesterverk spelas i Åbo konserthus under våren. Säsongen öppnas i januari med Beethovens 9:e symfoni vars huvudtema i finalen är en av världens mest kända melodier. Med den har man protesterat mot diktaturer, lovprisat demokratin, kommit ihåg offer för katastrofer och firat olympiska spel. Verket dirigeras på vårsäsongens öppningskonsert av chefsdirigent Leif Segerstam.

Under ledning av Segerstam framförs också Sjostakovitjs Leningradsymfoni i april. Verket har blivit ett monument över krigets förtryck och skräck och en symbol för motstånd mot nazism och militarism. Det berättas att kompositören beskrev ett stillsamt avsnitt i den första satsen på följande vis: ”Kanske handlar det om en moders tårar, eller rentav känslan av att sorgen är så stor att inga tårar längre finns kvar.”

Leif Segerstam.

Den tredje Change-konserten under vårterminen heter Vårskriket. Temat för majkonserten är mångfald och förnyelse. Christian Vásquez dirigerar Aaron Coplands Appalachian Spring, Alexander Arutiunians trumpetkonsert och Igor Stravinskijs Våroffer.

I Change-serien ingår även Parsifal, producerad av Åbo musikfestspel, i augusti samt höstkonserterna Sorgesång och Festkonsert: Reformation!. Lösbiljetterna till höstens konserter släpps i april.

Till Change-konserterna hör avgiftsfria föreläsningar. Föreläsningarna hålls på infotorget vid Åbo huvudbibliotek konsertveckans tisdag. Samtliga föreläsningar och konserter kommer även att streamas live och man kan se dem senare på Åbo filharmoniska orkesters webbplats. Konserterna dirigerade av Leif Segerstam är dessutom LiveTweet-konserter där man kan köpa sig en plats till Twitterrader och dela konsertupplevelsen direkt på social media.

Unik opera firar självständigheten

Storsatsningen för Åbo filharmoniska orkester under vårsäsongen är världspremiären av operan Die Kalewainen in Pochjola. Verket som varit glömt i 120 år framförs sex gånger i Logomo. Operan har komponerats av Karl Müller-Berghaus som var verksam som dirigent för Musikaliska Sällskapets i Åbo orkester åren 1886–95. Operan är en samarbetsproduktion mellan Åbo musikfestspel och Åbo filharmoniska orkester och en del av det officiella programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Operan med Kalevalatema regisseras av Tiina Puumalainen och som scenograf fungerar Teppo Järvinen. För dräktdesignen står Pirjo Liiri-Majava. Leif Segerstam dirigerar alla föreställningar förutom den sista då dirigent är Ruut Kiiski. I rollerna ser vi Tommi Hakala, Kaisa Ranta, Johanna Rusanen-Kartano, Christian Juslin, Anna Danik och Petri Lindroos.

Intressanta namn från internationella scener

Under våren 2017 får vi höra många internationellt efterfrågade artister i Åbo. Konserten Det sista minnet i januari dirigeras av svensken Daniel Blendulf som fått utmärkta recensioner och gör nu sin Åbodebut. Solisterna i konserten Bohemeri i februari är unga Jonathan Roozeman och Fumiaki Miura som har väckt stort intresse på olika håll i världen.

I april återvänder Osmo Vänskä, en av Finlands främsta dirigenter, till Åbo. Den erkända kapellmästaren dirigerar musik av Stravinskij, Weill och Mozart och uppträder dessutom som klarinettist. Som violinsolist på konserten uppträder Erin Keefe, konsertmästare för Minnesotas orkester.

Julian Rachlin som utnämnts till Åbo filharmoniska orkesters nya huvudgäst dirigerar ett Mozartprogram i maj. Konserten heter Fågelsång och som solist uppträder pianisten Zhang Zuo som erövrat internationella publiker med artistnamnet Zee Zee.

Egna solister och övertygande inhemska talanger

Åbo konserthus nya harpa invigs med toner av Rautavaara och Mozart på konserten Himmelskt i januari. Som solist uppträder orkesterns egen harpist Päivi Severeide. Ur orkesterns egen led kommer även Kalifornienbördiga altviolinisten Jasmine Beams som framför Miklós Rózsas altviolinkonsert på konserten Vivaviola! i mars.

Päivi Severeide.

De internationellt framgångsrika artisterna Ari Rasilainen och Juhani Lagerspetz uppträder på konserten Ebb och flod i mars. Lagerspetz är pianosolist i Rachmaninovs berömda 2:a pianokonsert. Den yngre generationen representeras i sin tur av Jutta Seppinen som dirigerar Påskkonserten, där solisterna för Beethovenprogrammet är inhemska talanger. Beethoven står på programmet även på konserten Katedralen klingar i februari då dirigent är Leif Segerstam. Säsongen avslutas med Unga solisters konsert där de begåvade studerandena från Åbo YH:s Konstakademi intar scenen.

Omfattande kammarmusikserie

Ensembler bestående av Åbo filharmoniska orkesters musiker uppträder på fem olika kammarmusikkonserter under våren 2017. På konserterna i Wäinö Aaltonens museum i januari och mars framförs musik av inhemska och i synnerhet Åbobördiga kompositörer. Konserten i Domkyrkan fokuserar på förhållandet mellan reformation och musik, och konserterna i Åbo slott i mars bjuder på mer traditionell kammarmusik.

Jukka Perkos konstnärsjubileum

Kring Valborg utlovas det två konserter med rubriken Jukka Perko Goes Dizzy!. Perko, som firar sitt 30-årskonstnärsjubileum, är den enda finländska musiker som spelat i den legendariske Dizzy Gillespies orkester. På konserten Dizzy Tribute framför han Dizzys musik i nya arrangemang. Solisten på den lättare Valborgskonserten är Aili Ikonen.

Barnkonserter på finska och svenska

Barnens musikfestspel firas i slutet av mars. Åbo filharmoniska orkester gästas då av barnorkestern Ammuu! och tillsammans framför orkestrarna populära sånger och spel från Ammuu!s album.

Ammuu!

Barnen tillägnas även en egen musiksalong i april då vi hör bitar ur kända klassiska verk i Åbo slott. Berättaren är en handdocka som på den första konserten talar finska och på den senare svenska.