Åbo stads fritidssektor är aktivt med och erbjuder evenemang och tjänster under hela året till stadsbor och turister i anslutning till jubileumsåret Finland 100. Också Reformationens märkesår livar upp utbudet.

Åbo filharmoniska orkester bjuder på konsert- och föreläsningsserien Change

Åbo filharmoniska orkester frågar jubileumsåret till ära vad vi för vår egen del kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Mahatma Gandhis berömda uttryck ”You must be the change you wish to see in the world” sammanfattar en serie av sex konserter och föreläsningar som tar upp teman som yttrandefrihet, fred och värdepluralism. I serien hör vi betydande orkesterverk som använts för att påverka samhället.

Die Kalewainen in Pochjola får premiär i februari

Karl Müller-Berghaus opera Die Kalewainen in Pochjola, som varit bortglömd i 127 år, uruppförs i Logomo den 28 februari. Die Kalewainen in Pochjola är den första genomkomponerade Kalevalaoperan i världen. Uruppförandet som produceras i samarbete mellan Åbo filharmoniska orkester och Åbo musikfestspel uppmärksammar jubileumsåret Finland 100 år. Kapellmästare är Leif Segerstam. I huvudrollerna briljerar tenoren Christian Juslin, sopranen Johanna Rusanen-Kartano och baritonen Tommi Hakala.

WAM presenterar Wäinö Aaltonen och Touko Laaksonen

I januari öppnades två jubileumsutställningar i Wäinö Aaltonens museum. Storutställningen Wäinö Aaltonen och självständighetens århundrade speglar Finlands självständighetstid i Aaltonens konst. I utställningen presenteras skulptur, målningar, grafik, teckningar och skisser ända från konstnärsbanans tidigaste skeden till 1960-talet.

 Tom at Palace Bar circa 1960’s. Courtesy Tom of Finland Foundation
Foto: Courtesy Tom of Finland Foundation.

Utställningen om Touko Laaksonen ger en bakgrund till berättelsen Tom of Finland, som fick sin premiär på Åbo Stadsteater i slutet av januari. Berättelsen skildrar Laaksonens livsskeden före och efter tillkomsten av pseudonymen.  Om livsskedena som musiker, arbetet inom reklambranschen och om den berömda konstnären Tom of Finland.

Medborgarrummet öppnar i Forumkvarteret i februari

Ett pop up-medborgarrum öppnar i Forumkvarteret i Åbo centrum den 14 februari. Verksamheten organiseras av Åbo museicentral. Medborgarrummets program har formats genom en öppen ansökningsprocess och det anknyter till jubileumsårets tema Tillsammans. Museicentralens personal presenterar museiarbetet under #museoduuni -dagarna. Åbobor engageras genom workshopar i projektet Drömmarnas museum - Ett historiskt museum till Åbo.

valtapeliä turun linna

Foto: Åbo museicentral

Maktspel – reformationen i Finland

Den 17 februari öppnas utställningen Maktspel – reformationen i Finland på Åbo slott. Gustav Vasa besteg tronen i Sverige 1523 och påbörjade reformationen. I riket inleddes ett brytningsskede, där religionsfrågor flätades in i det politiska maktspelet. Utställningen tar med besökaren mitt i en kulturell omvälvning som varje regent påverkade under sin tid vid makten. Utställningen anknyter till reformationens 500-årsjubileum. Under våren fokuserar föreläsningsserien för vuxna i Slottsverkstadens salong på teman med anknytning till reformationen. Därtill ordnas guidningar.

Föreläsnings- och diskussionsserier, utställningar och temadagar på biblioteket

Stadsbibliotekets Studia generalia-föreläsningsserie (på finska) behandlar finländsk skön- och facklitteratur. I början av året firas Kalevala: den 28 februari ordnas en flerspråkig högläsningsmaraton och i entréhallen öppnas Anja Harms bokkonstutställning Kalevala Book Art.

Läsäventyret som riktar sig till barn och unga pågår under hela jubileumsåret. Evenemanget Kaamos i november och självständighetsfesten den 5 december sammanflätas med jubileumsåret Finland 100. I april ordnar Finlands kameraförbund en utställning med självständigheten som tema. Märkesåren är också tema för Laina-dagen den 8 februari, den nationella läsveckan och Mikael Agricola-dagen den 9 april. Temat för Konstens natt är finsk musik.

Drömåret för idrott och musik

Jubileumsåret kan också firas i motionens och idrottens tecken. Det riksomfattande projektet Drömmarnas motionsår, som koordineras av den nya Olympiska Kommittén, ingår i programmet för Finland 100. Drömmarnas motionsår är en fantastisk helhet av motion och idrott med hjälp av vilken finländarna uppmuntras att röra på sig, njuta av den upplevelserika tävlingstämningen och tillsammans fira det självständiga Finland.

Foto: Matti Paananen.

I Drömmarnas motionsår ingår bland annat Impivaara simhalls femårskalas den 14 februari. I maj ordnas bland annat funktionella klassresor i samband med programmet Skolan i rörelse samt Drömmarnas motionsdag. Idrottsparkens sommarperiod öppnas i juni och i juli firas invigningen av det renoverade utebadet i Samppalinna. Drömmar i rörelse/jubileumsveckoslutet Finland 100 äger rum i slutet av augusti. Under höstperioden ordnas bland annat dagar då man kan pröva olika idrottsgrenar och aktiveringsmånaden av Drömmarnas motionsår. I början av december firas temadagen för motion och idrott.

Ungdomstjänsterna ordnar 100 evenemang

Vid Åbo ungdomstjänsters verksamhetsställen ordnas hundra evenemang i enlighet med jubileumsårets tema. Ungdomstjänsterna och Åboungdomarna deltar i produktionen och genomförandet av jubileumsårets storevenemang i staden. Det internationella teamet ordnar två större internationella evenemang i Åbo, där man diskuterar ungdomsarbetets betydelse i Europa, Finland och Åbo.

Ungdomstjänsterna medverkar också i planeringen och genomförandet av ljuskonstverk på olika håll i staden i anknytning till jubileumsåret. På hösten ordnar Åbo ungdomsfullmäktige en egen galafest för att hedra jubileumsåret.

Hundra äppelträd – ett Finland med många unga

Projektet Hundra äppelträd har beviljats understöd ur EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond.  Syftet är att främja delaktigheten hos och integrationen av ungdomar från tredje land i kommunerna och att stöda den dubbelriktade integrationen med hjälp av motion, kultur och samhällspåverkan. Humanistiska yrkeshögskolan (Humak) och ungdomstjänsterna ordnar tillsammans verkstäder i Hallis. Verkstäderna pågår till hösten 2017 och siktar på evenemanget Ett Finland med många unga 2017 som de unga själva ordnar på hösten.

Åbo och Kotka skickar iväg 100 ungdomar på segling

Det internationella seglingsevenemanget Tall Ships Races 2017 anländer till Finland i sommar. Kotka och Åbo är värdhamnar. Sammanlagt 2 500 seglare deltar i seglingstävlingen, varav hälften är mellan 15 och 25 år gamla. Kotka och Åbo skickar iväg sammanlagt 100 finländska ungdomar på seglingen.

Förortssymfonin som gjorts tillsammans med invånarna får premiär

Multimediaverket Lähisinfonia (Förortsymfonin) får sin premiär i Pansio och Laustis på våren. Samtidigt hedrar det jubileumsåret för Finlands självständighet.  Områdets invånare och aktörer har under de senaste åren medverkat i genomförandet av ett samfundskonstverk. I förortssymfonin förenas ljudvärlden i höghusförorter med invånarnas naturbilder på ett sätt som omvandlar bostadsområdet till ett mångkulturellt sagolandskap.

Symfonin har komponerats av tonsättaren Joona Lukala från Åbo. Fåglarna och växterna som ritats av invånarna har animerats av bildkonstnär Maria Lukala. Förortssymfonin är en del av projektet Sata kohtaamista (Hundra möten). Förortssymfonin produceras av Åbo stads fritidssektor.

Nyckelord: