Möbelåtervinningen som utvecklats i samarbete mellan Åbo stad och Sitra förlänger lösörets livs-längd betydligt. En webb- och mobilapplikation gjorde det enkelt, jämlikt och genomskådligt att återvinna stadens möbler.

Pilot för återvinning av möbler
(sammandrag på finska, pdf)

Turku GitHub:
Mobil
https://github.com/DigiTurku/rw-client

Andra:
https://github.com/DigiTurku/rw-drupal
https://github.com/DigiTurku/rw-apiproxy

Pilot för återvinning av möbler:
Tidpunkt: 05.2016–01.2017
Finansiärer: Åbo stad, Sitra
Samordning: Åbo stad, Arbetscentralen
och Kommissionen för hållbara städer
inom Östersjöstädernas förbund tillsammans
med stadens ekostödverksamhet.

Ytterligare information:
Åbo stad:
Stella Aaltonen
Projektchef för budgeteringen
för hållbar utveckling
044 9075983
stella.aaltonen@turku.fi

Målet med piloten för möbelåtervinning, som genomförts av Åbo stad och Sitra, är att få överlopps möbler i bruk på nytt med hjälp av ett återvinningssystem som fungerar genom en webb- och mobilapplikation. Pilotens resultat visar att en centraliserad återvinning av möbler är kostnadseffektiv för staden och har en sysselsättande inverkan. Man hoppas att systemet med öppen källkod kommer att väcka intresse i kommuner och företag i större utsträckning.

Stadens anställda har kunnat ladda upp uppgifter om möbler som tagits ur bruk i systemet, samt beställa möbler för användning eller för att rustas upp.

– Jag upplevde att systemet var mycket enkelt och fint, jag fick bra kundbetjäning och bra varor. Genom återvinningssystemet sparade vi både tid och pengar, konstaterar Åbo stads ekonomisekreterare Anna Valtola.

Genom systemet har det förmedlats bland annat kontorsmöbler och pysselmaterial. Det finns även efterfrågan för återvinning av annat material, till exempel trä och metall.

– Återvinningssystemet gör det även möjligt att använda saker en kort tid, att donera dem, samt ett nytt slags samarbete med företag. Vi hade till exempel goda erfarenheter av att samarbeta med företag i att förmedla överblivet pysselmaterial till olika enheters verksamhet, berättar Stella Aaltonen, Åbo stads projektchef för budgeteringen för hållbar utveckling.

Möbelåtervinningen förlänger lösörets livslängd betydligt då gamla möbler som är i gott skick enkelt hittar ett nytt hem. Mobilapplikationen med öppen källkod gör dessutom återvinningen enkel, jämlik och genomskådlig. De inbesparingar som uppnås genom återvinningen beror på organisationens storlek; i stora organisationer finns det potential för inbesparingar om hundratusentals euro.

– Genom att återvinna lösöret utnyttjar man stadens resurser på ett smart sätt, och fördelarna med detta är mångsidiga. Det är kostnadseffektivt att skaffa det lösöre man behöver genom applikationen i stället för att alltid investera i nytt. Piloten har även haft en sysselsättande inverkan eftersom den även gör det möjligt att utföra rehabiliterande arbete om utrymmena är lämpliga för denna verksamhet. Dessutom har vi kunnat ta i bruk tomma utrymmen i stället för att använda dem för att förvara överblivna saker, konstaterar Tuomas Heikkinen, förvaltningsdirektör vid Åbo stad.

Systemet för återvinning av möbler har en öppen källkod och kan därför kopieras till vilken organisation som helst. Bakgrundssystemet har skapats genom en handelsplats i programmet Drupal CMS, som är gratis. Detta gör det möjligt att byta ut bakgrundssystemet till olika kundprogram.

Andra organisationer kan dra lärdom av nyttan med systemet för återvinning av möbler genom anvisningarna som publicerats i samband med piloten.

– Bit för bit bygger vi upp Finlands cirkulära ekonomi, och det berör alla våra funktioner. Återanvändning, återvinning och service av produkter är värdefulla sätt att utnyttja våra resurser. Vi anser att skalandet av återvinningspiloten för mer utvidgad användning i Åbo och andra städer är en bra start mot den cirkulära ekonomin, konstateras Laura Järvinen, sakkunnig hos Sitra.

Försöket med återvinning av möbler har genomförts som en del av Åbo stads och Sitras partnerskap för hållbar utveckling, och inom ramen för detta partnerskap har Sitra fungerat som försökets delfinansiär. Målet med samarbetet är att utveckla nya smarta lösningar inom hållbar utveckling som även kan spridas till andra städer.