Åbo stads ungdomstjänsters fem år gamla Turku Rock Academy inleder ett samarbete med Radio Rock i början av mars. Bandcoachingen kompletteras med managerverksamhet och man kommer att inleda ett samarbete med Concorde Music Company och programbyrån NEM Agency från Tammerfors.

Turku Rock Academy är Åbo stads ungdomstjänsters modell för utveckling av bandverksamhet som skapades 2011. Projektet beviljades undervisnings- och kulturministeriets understöd för tre år 2013, och under 2014–2016 spred sig verksamheten till sju andra städer. Med hjälp av ett tilläggsanslag på 100 000 euro, som staden beviljade november 2016, kunde Turku Rock Academy fortsätta sin verksamhet och etableras som en del av Åbo ungdomstjänsters verksamhet.

Rock Academy och den rikstäckande kanalen Radio Rock inleder sitt samarbete i början av mars. I fortsättningen kommer ett band som är med i Turku Rock Academys verksamhet att presenteras på kanalen den första söndagen varje månad.

– Rock Academy gör ett värdefullt arbete, och för vår egen del är vi glada över att få stöda de ungas hobby och musikala utveckling, säger programchef Osku Nurmi från Radio Rock.

– Det känns bra att få hjälpa unga talanger att ta sig framåt i karriären. Det behövs nytt blod i branschen och nu får vi vara bland de första som berättar om framtidens stjärnor, tillägger Laura Vähähyyppä, redaktör på programmet Uuden musiikin sunnuntai-ilta.

Först i turen står gruppen Awake Again.

Manager Jani Wilund tar två band under sina vingar

Managerverksamhet är ett annat stort steg i utvecklingen av Turku Rock Academy. I det inledande skedet tar manager Jani Wilund två Turku Rock Academy-band under sina vingar och börjar leta efter kontakter, möjligheter att uppträda och eventuella skivbolag för dem. Wilund är känd som manager för grupperna Santa Cruz och Brother Firetribe.

– Rock Academy skapar en grund för blivande inhemska och internationella framgångshistorier. Det är fint att se hur helhjärtat alla är med, och i synnerhet att se ivern hos de band och unga som är med i programmet, konstaterar Wilund nöjt.

Nu får grupperna Awake Again och New Fashioned, som redan under en längre tid har varit med i akademins verksamhet, delta i samarbetet. Banden har redan släppt eget material och har gott om erfarenhet av att uppträda.

Samarbete med skivbolag och programbyråer stöder den professionella utvecklingen

Den tredje nya samarbetsrelationen har inletts med Concorde Music Company som leds av Hiili Hiilesmaa och Jaakko Tarvainen. Med hjälp av Concorde släpper gruppen Lemmen Kätyrit en hellång cd-skiva i april.

– Turku Rock Academy slipar först på musiken och spelar in låtarna, varefter vi tar över projektet och sköter bland annat publicering och promotion av inspelningen, beskriver Hiili Hiilesmaa.

Concorde är ett nytt slags skivbolag där artister eller band kan köpa skivbolagstjänster efter vars och ens behov. I tjänsteutbudet ingår till exempel mixning, mastring, digital och fysisk utgivning av skivor samt promotion.

– Då endast de tjänster som behövs köps utifrån, behåller bandet alla rättigheter själv. Det är bra att rättigheterna behålls, eftersom rättigheterna till en välgjord skiva kan säljas eller licensieras till ett större bolag senare, påpekar Hiilesmaa.

Förutom dessa har Rock Academy ingått samarbetsavtal med programbyrån NEM Agency i Tammerfors. Med hjälp av byrån kan flera av Turku Rock Academys grupper få uppträda utanför Åbo under våren och sommaren. Att lyckas få till spelningar utanför hemstaden är svårt, men samtidigt mycket viktigt.

– Det finns ett stort behov av nykomlingar såsom Turku Rock Academys band – på detta sätt kan vi för vår egen del vara med om att föra fram nya band och nytt musik, säger Rowan Rafferty från NEM Agency.

Redan nu på fredag intar Åbogrupperna Harmi, Versaille och Lemmen Kätyrit scenen på Dog’s Home i Tammerfors.

Konsertbild på Awake Again: Juha Kurri, Ruisrock 2016

Mer information:
Tomi Arvas
verksamhetsledare, Turku Rock Academy
ungdomstjänsterna
Åbo stads fritidssektor