Friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games når en världsomfattande publik i år. I de olympiska spelen som ägde rum i Rio i augusti gjordes Paavo Nurmi Games till en del av IAAF World Challenge-serien.

Paavo Nurmi Festival 2017

  • Under våren ordnas festivalens skolturné
  • lör 10.6 Evenemanget Mehukatti Paavon Sporttipäivä
  • mån 12.6 Junior Paavo Nurmi Games
  • tis 13.6 Paavo Nurmi Games
  • lör 1.7 Paavo Nurmi Marathon

Läs mer:

www.paavonurmigames.fi

Paavo Nurmi Games (PNG) har ingått tv-avtal med Discovery, Yle och en internationell distributör. Paavo Nurmi Games sänds i över 100 länder under den inkommande sommaren.

– Avtalen är ett tecken på förtroende och ett resultat av vårt långsiktiga arbete. Det är samtidigt en ny utmaning för Paavo Nurmi Games, Yle och Åbo stad. Det är viktigt för oss att finländarna får följa med tävlingen i Åbo via en gratis TV-kanal. Högst antagligen kommer ingen annan händelse i Finland under detta festår att få lika mycket synlighet runtom i världen som Paavo Nurmi Games, konstaterar Ilkka Kanerva, ordförande för Paavo Nurmi Turku Oy.

– Internationalitet är en viktig sak för både Åbo stad och dess dragningskraft. Tall Ships Races och Paavo Nurmi Games är tillsammans sommarens internationella storhändelser, berättar Åbo stadsdirektör Aleksi Randell.

På tävlingsdagen den 13 juni visar Yle en tre timmar lång direktsändning i Finland på en avgiftsfri kanal. Discovery Channel sänder å sin sida tävlingen i Åbo som direktsändning i Europa på Eurosport-kanalerna samt i Asien och Oceanien. Tävlingen syns sammanlagt i över hundra länder.

I och med internationella repriser stiger sändningstiden upp till tiotals timmar. Paavo Nurmi Games kommenteras på 32 språk. Härutöver förhandlar den internationella distributören om extrasändningar i Mellanöstern, Afrika, Nordamerika, Västindien, Centralamerika och Sydamerika.

– Tävlingen i Åbo kommenteras på 32 språk runtom i världen. Via våra internationella kommentatorer får vi en fin möjlighet att berätta om vår stad, vårt land och Paavo Nurmis liv, konstaterar Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila..

Paavo Nurmis historia intresserar människor runtom i världen

Den 11 februari ordnas världens äldsta halltävling Millrose Games i New York. Paavo Nurmi deltog i tävlingen på 1920-talet och gjorde världsrekordtider. Under 2017 är en av huvudgrenarna Paavo Nurmi 3000 meter. Tävlingen televiseras på NBC runtom i USA. I Finland sänds tävlingen av MTV Sport.

– I Åbo har man länge gjort högklassigt arbete för Paavo Nurmi-tävlingarna. Nurmis historia intresserar verkligen runtom i världen, säger Robert Portman, direktör för Yles programrättigheter inom sport.

– Paavo Nurmis historia är häftig. Därför väcker den även så stort internationellt intresse. Yle, Paavo Nurmi och maskineriet som står bakom tävlingsarrangemangen skapar tillsammans en tuff trio då det gäller att ordna en internationell tävling. Stort tack också till Harri Halme, som vi tillsammans för projektet framåt med i Finland och resten av världen, berättar Jari Salonen, verkställande direktör för Paavo Nurmi Turku Oy.

Paavo Nurmi Games utvecklar tävlingarnas tv-innehåll tillsammans med Mirko Jalava, verksamhetsansvarig på den världsledande statistiktjänsten Tilastopaja. Syftet är att skapa en ny tjänst för både livesändningar och tv-publik, i vilken statistiken om idrottarnas prestationer är mera djupgående i stil med de statistiktjänster som NBA och NHL tillhandahåller.

120 år sedan Paavo Nurmis födelse

Inkommande sommar den 13 juni firar vi två händelser: Att det har gått 120 år sedan Paavo Nurmis föddes och att Paavo Nurmi-tävlingarna firar 60-årsjubileum. Traditionen med Paavo Nurmi-tävlingarna började 1957, då Paavo Nurmis hemmaförening Turun Urheiluliitto ordnade den första Paavo Nurmi-tävlingen som en gåva till Nurmi som då fyllde 60 år.

Under de senaste åren har Paavo Nurmi-tävlingarnas placering i IAAF World Ranking-systemet stigit kraftigt varje år. År 2013 var placeringen 72:a plats och ett år senare 51:a plats. År 2015 rankades tävlingen redan som den 34. bästa tävlingen i hela världen. Under sommaren 2016 steg tävlingens placering igen och den rankas nu som en av världens trettio bästa med 28:e plats.

Det företag som ordnar Paavo Nurmi Festival är ett icke-vinstbringande bolag som grundades 2012 av tre åboländska idrottsföreningar (TuUL, TuWe och TuTo), Finlands Friidrottsförbund och Nurmis arvtagare.