Touko Laaksonen (1920‒1991) som många svenskar känner bättre som Tom of Finland är en känd pionjär inom gaykulturen. Laaksonen åkte ut i världen från S:t Karins i Åboregionen i Finland men hans konst blev ett välkänt varumärke överallt i världen.

Den är högaktuell även i dag. Hans konstnärliga arv syns på många sätt i Åbo under jubileumsåret 2017, när Finland firar hundra år av självständighet. I januari gjordes historia i Sverige när filmen Tom of Finland blev den första finländska filmen att öppna Göteborgs Filmfestival.

Åbo Stadsteater har urpremiär för musikalen Tom of Finland och Wäinö Aaltonens museum visar utställningen Touko Laaksonen – Tom of Finland/Om musik och män som berättar om Touko Laaksonens liv och livsverk. I biosalongerna visas för tillfället också filmen Tom of Finland, som är regisserad av Dome Karukoski. Logomo i Åbo visas utställningen Behind the Scenes: Tom of Finland Movie, som handlar om filmens bakgrund och visar olika skeden från produktionen av filmen. Visit Turku ordnar också en guidad rundtur för grupper, där ni får höra om Touko Laaksonens liv.

Utställningen Touko Laaksonen – Tom of Finland/Om musik och män
Wäinö Aaltonens museum till och med den 19 mars

Utställningen Touko Laaksonen – Tom of Finland/Om musik och män i Wäinö Aaltonens museum beskriver Laaksonens liv och karaktär genom hans brev, fotografier och favoritmusik. Utställningen visar olika skeden i Laaksonens liv innan och efter att hans signatur föddes: om perioderna som musiker, om hans arbete i reklambranschen och som känd konstnär – Tom of Finland. Hans förhållande till musik är en röd tråd i utställningen.

Livshistorien som berättas med Touko Laaksonens och Toms fotografier och konstverk från olika årtionden är också en del av 100-åriga självständiga Finlands berättelse. Laaksonen föddes 1920 i ett Finland som nyligen hade blivit självständigt, och han tog studenten i skuggan av vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen. Våren 1940 inledde han sin militärtjänstgöring, som drog ut på tiden och nästan blev fem år lång då fortsättningskriget mot Sovjetunionen bröt ut sommaren 1941. Han hemförlovades som löjtnant 1944 och belönades med Frihetskorset av 4:e klass.

Öppet 13/1–19/3 2017, ti–sö kl. 10–18

Musikalen Tom of Finland Åbo Stadsteater till och med 6 maj

Åbo Stadsteaters musikal Tom of Finland handlar om hur Laaksonen blev Tom of Finland. Den berättar om en begåvad, säregen pojke från en lärarfamilj i staden S:t Karins, en pojke som blev en av världens mest kända finländska konstnär. Han blev en man som ritade så verkliga fantasier att miljoner män hittade sig själv, sin sexualitet och mer: Toms teckningar gav dem en orsak att vakna upp om morgnarna. För majoriteten gläntade Laaksonens verk på dörren till en värld som dittills hade varit okänd, i skuggan, till och med förbjuden och straffbar.

Den internationellt erfarna musikalkoreografen Reija Wäre står för musikalens regi och koreografi.
– Berättelsen om konstnären, reklammannen, kompositören och krigsveteranen är samtidigt en berättelse om att hitta sig själv, om mod och glädje – sådant som ger en fantastisk utgångspunkt för det här fyrverkeriet av musik och estetik som vi får bjuda teaterpubliken på.

Föreställningen är textad på engelska.

Behind the Scenes: Tom of Finland Movie
Logomo till och med 13 augusti

Utställningen Behind the Scenes: Tom of Finland Movie tar besökarna bakom kulisserna och ger er en inblick i filmvärlden. Filmen är en internationell film om Touko Laaksonens liv. Den visar en inspirerande berättelse om konstnären Touko Laaksonen, det vill säga Tom of Finland, som förändrade världen genom att teckna. I Logomo i Åbo visas filmrekvisita, filmens garderob, scenografi, making of-fotografier och videointervjuer med dem som har gjort filmen. Utställningens innehåll lämpar sig för hela familjen och utställningen är tillgänglighetsanpassad.

Öppet: 23/2–4/6 ti–sö 11–19 och 5/6–13/8 må–sö 11–19

Guidad rundtur Touko & Tom i Åbo
Kan bokas från Visit Turku till och med 13 augusti

Via Visit Turku kan ni boka rundturen Touko & Tom i Åbo. Under rundturen får ni höra berättelser om Toukos barndom och om Åbo under den tiden. Ni får se platser som hade en stark koppling till hans liv, och fundera på vilken betydelse Touko och de värderingar han stod för har i Åbo i dag. Rundturen avslutas med utställningen Behind the Scenes: Tom of Finland Movie.

Rundturens längd: 2,5 timmar, rekommenderad gruppstorlek: 10-40 personer. Rundturen kan ordnas må–lö 23/2–13/8 enligt utställningens öppettider. Pris: Grupper om 10–14 personer 29€/pers., grupper om 15–20 personer 25€/pers., grupper om 21–30 personer 22€/pers., grupper om 31–40 personer 20€/pers. Priset inkluderar guidning och inträdesavgifter till utställningen Behind the Scenes i Logomo. Turerna guidas på finska, svenska eller engelska.

Rundturen görs med gruppens egen buss. Mot extra avgift kan ni också boka t.ex. guidning till utställningen, kaffeservering och busstransport. Bokningar: Visit Turku, försäljning: sales@visitturku.fi

Övrigt

Hotellpaket

 

Tom of Finland- produkter

I butiken som finns i samband med utställningen Behind the Scenes i Logomo kan ni köpa Tom of Finland-souvenirer, bland annat kassar, tygmärken, ToF-lakan från Finlayson samt läderprodukter tillverkade av filmens kostymateljé. ToF-textilier hittar du också i Finlaysons butik i Hansakvarteret (Eriksgatan 15). Åbobageriet MBakery, som har blivit valt till Finlands bästa bageri, har också skapat en egen Tom of Finland-bakelse.

Foto: Otto-Ville Väätäinen

Nyckelord: