Under Åbo filharmoniska orkesters höstsäsong utlovas imponerande Change-konserter, solister i toppklass, uruppföranden samt mångsidiga kammarmusikkonserter. Hösten avslutas med en svängande julkonsert.

Biljetter till Åbo filharmoniska orkesters konserter

Höstens biljetter släpps måndagen den 24 april 2017. Säsongkort säljs 18.4–8.9.2017.

  • Lippupiste, www.lippu.fi
  • Åbo kulturbutik Ars Musica, Åbo konserthus, Aningaisgatan 9, öppet må–fr kl. 11–17.
  • Biljetter säljs också vid dörren en timme före evenemanget börjar om det finns platser kvar.

Change-serien fortsätter

Change-serien, som började på vårsäsongen, fortsätter under hösten. I september får vi höra konserten Sorgesong, dirigerad av chefsdirigent Leif Segerstam. I de hjärtskärande melodierna i Henryk Góreckis Symfoni av sorgesamma sånger förtätas sorgen hos en mor som förlorat sitt barn. Den andra Change-konserten är Festkonsert:Reformation! i november.

Reformationens 500-årsjubileum till ära har Åbo filharmoniska orkester beställt ett festligt oratorium av Pauliina Isomäki. Dess uruppförande i Åbo domkyrka hör till ett av årets viktigaste uruppföranden. Konserten dirigeras av Ruut Kiiski.

I Change-serien ingår även Parsifal, producerad av Åbo musikfestspel, i augusti.

Till Change-konserterna hör avgiftsfria föreläsningar. Föreläsningarna hålls på infotorget vid Åbo huvudbibliotek konsertveckans tisdag. Samtliga konserter kommer även att streamas live och man kan se dem senare på Åbo filharmoniska orkesters webbplats. 

Stor symfoni och orkesterns egna virtuoser

Vid höstsäsongens inledningskonsert Höstsolen hör vi Sibelius femte symfonin, som hör till Sibelius populäraste verk. Den får sällskap av Klamis tablåliknande Kalevalasvit samt två virtuosa arior av Beethoven. Konserten framförs också i Marinskijteaterns konsertsal i S:t Petersburg som en del av Finland100-festårets program.

Vid den finländska musikens festkonsert Sant eller falskt? den 21 september uruppförs Uljas Pulkkis nya verk. Som cellosolist uppträder orkesterns solocellist Roi Ruottinen.

Orkesterns andra egna virtuos är stämledaren för flöjt Niamh McKenna, som uppträder torsdagen den 16 november i konsert Pohjolas dotter. McKenna får presentera sitt kunnande i Chatjaturjans flöjtkonsert.

Niamh McKenna. Foto: Seilo Ristimäki.

Romantik med gitarr och violin

Åbo gitarrfestivals konsert Chitarra d’amore den 6 oktober fokuserar på italiensk musik. Patrik Kleemola, ett av våra internationella toppnamn, uppträder som solist i Mario Castelnuovo-Tedescos melodiska gitarrkonsert.

Konserten La dolce vita med Åbo filharmoniska orkesterns nya förste gästdirigent Julian Rachlin den 9 och 10 november bubblar glädje, vackra melodier och romantik. I Mozarts Sinfonia Concentrante strålar violinen och viola, Rachlin och Sarah McElravy, som solister. Mendelssohns ”Italienska” symfoni för oss på en resa till Medelhavets sol.

 

Fantastisk oändlighet

Christian Kluxen är känd som ”den mäktige vikingen” i topporkestrar världen över. Han återvänder för att dirigera Åbo-orkestern i en konsert den 26 och 27 oktober med den internationellt framgångsrike Juho Pohjonen som solist.

Alberto Hold-Garrido dirigerar konserten Fantastique! den 30 november och 1 december. Ljusplaneraren Timo Ollila och Dansteatern ERI bidrar till tolkningen av Rerlioz Fantastiska symfoni.

Ensembler bestående av Åbo filharmoniska orkesters musiker uppträder på fyra olika kammarmusikkonserter under höten 2017. På konserter i Wäinö Aaltonens museum i september reser vi från Finland vian Japan till USA. Konserten i Hus Lindman framför bleckblåsensemble verk från såväl opera- och kammarmusikrepertoaren, i Donnerskra institutet hör vi musik för stråkkvartett och harpa, i Åbo slott hör vi oktett från Schubert och Widmann.