Musik, sport, kultur, andlig näring och traditioner – i Åbo stads sommar finns det garanterat något för alla, och under Finlands självständighets jubileumsår är antalet evenemang större än någonsin.

Stadsbor och besökare kan besöka Kyrkodagarna, den medeltida marknaden eller en löptävling, eller delta i en stadsfestival i centrum, en körkonsert eller till och med en gemensam naturutflykt. Evenemanslistan hittar du här

Självständighetens jubileumsår tillhör alla, och Åbo hedrar jubileumsåret med omfattande satsningar. Genom att främja ett mångsidigt utbud av evenemang vill staden se till att firandet når både stadsbor och besökare på ett så vidsträckt sätt som möjligt. Den egna grundläggande verksamhetens projekt, individuella projekt som påskyndats genom organisationsstöd, frukten av nationellt och internationellt samarbete samt investeringar i enlighet med stadsfullmäktiges jubileumsbeslut kommer att öka stadens välkändhet och dragningskraft även i framtiden.

-Det omfattande jubileumsbeslut som fattats av Åbo stadsfullmäktige är en stark signal om att vi förstått betydelsen av stadsuttryckets mångfald för hur lockande staden är och hur väl man trivs här. Detta har också en direkt inverkan på inkomstsidan – en tillväxt i inkomsterna från beskattningen och turismen är ju alltid hemåt för alla oss Åbobor, summerar kontaktchef Antti Kirkkola.

I år har man naturligtvis velat ordna evenemang för dem som gjort en betydande satsning på utformningen och bevarandet av vår självständighet. Den sista traditionella veterandagen firades den 27 april, och i fortsättningen kommer dagen att byggas upp på nationell nivå av olika medborgarorganisationer. Jubileumsåret till ära kommer Åbo och Reso ännu att bjuda in veteranerna och deras assistenter till en gemensam rövarsteksmåltid den 11 maj.

Jubileumsårets största offentliga evenemang ordnas i Åbo

Inom ramen för jubileumsåret deltar staden också i att producera stora offentliga Finland 100‑evenemang, varav Paavo Nurmi Games, Tall Ships Races och Europeade är de mest berömda. De stora evenemangen har som mål att samla tiotusentals besökare, och till årets största massevenemang Tall Ships Races väntas över 500 000 besökare. Det som lockar så många besökare till segelfartygsevenemanget är de cirka 2 000 besättningsmedlemmarna från 20 olika länder samt de 85 fartygen, varav fler än 20 är stora fartyg i A-klass.

-Åbo stads vänorter, bl.a. Bergen, Tallinn och S:t Petersburg kommer att uppmärksamma Finlands 100‑årsjubileum genom att skicka ett tjugotal fartyg till evenemanget, berättar projektchef Kimmo Hyyppä.

Motionärer och idrottare

Det ordnas beundransvärt mångsidiga idrotts- och motionsevenemang för både idrottstokiga och mer sporadiska motionärer. Man kan tävla i löpning, friidrott, lacrosse, SUP, boboll, cykling och triathlon, eller bara delta som åskådare.

Motion i Finland 100-anda ordnas hela sommaren. Under motionsevenemanget Suomi100km kan man runda en 25-kilometer lång rutt upp till fyra gånger för att uppnå hundra kilometer. Med evenemanget Fight Back Run, som följer jubileumsårets tema Tillsammans, vill man särskilt locka krigsveteraner och deras assistenter att delta i en motionsstund i enlighet med egen ork.

Businessfestivalen Shift med sitt tema 100 Grand People bjuder in hundra erfarna pensionärer till Kakola och Åbo slottspark för att dela med sig av sin kunskap och lärdomar från arbetslivet med yngre personer. I slottsparken ordnas även Finnish Sauna Festival, där man firar den finländska bastukulturen i fler än 40 bastur i yogans, komedins, välmåendets och musikens tecken.

Historia och andlig näring

”Sov tryggt”, ett gemensamt evenemang för aktörer som utför frivilligt försvarsarbete, ordnas på Heikkilä kasernområde den 19 och 20 maj. Förutom att främja frivilligt försvars- och säkerhetsarbete är syftet även att föra vidare veteranernas arv. Under samma veckoslut bjuder Kyrkodagarna personer som tror och tänker på olika sätt till en andlig stadsfestival vars program innehåller trossamfundens gemensamma fredsmarsch, seminarier, ljusandakt och stora konserter.

Medeltida Åbo bjuder som bekant på marknad, skådespel, turnering och utställningar. På Gamla Stortorget, på Åbo slott, i muséet Aboa Vetus & Ars Nova och i Domkyrkan lever man reformationens år 1517.

-För jämnt 500 år sedan togs reformationens första steg i Europa. I Åbo slott kan man leva in sig i 1530, då reformationen även var verklighet i Åbo, berättar Minna Vesanto, som är informatör för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Kulturen bor fortfarande i Åbo

Den 11–15 maj presenterar det europeiska kulturarvets årliga festvecka European Heritage Congress Åboregionens maritima kulturarv, bl.a. fyrar och havsfästningar samt våra historiska kulturobjekt, Domkyrkan, Åbo slott och helheter i stadsbilden som ritats av Alvar Aalto och Erik Bryggman. Ett projekt som månar om Paavo Nurmis arv får ta emot ett kulturpris av Europa Nostras ordförande Plácido Domingo under kongressens huvudfest den 15 maj.

Åbos kulturhöst inleds den 17 september med Åbodagen och pågår under en hel månad.

-Under jubileumsåret kulminerar muséernas, bibliotekens och orkesterns kulturhöst i Århundradets Kulturgala, som vi förstås hoppas ska etableras som den årliga höjdpunkten för kulturlivet i Åbo och hela Finland, visionerar Saara Malila, Åbo stads kommunikationsdirektör.

Camera Obscura, d.v.s. ”mörkt rum” är Fotocentrum Peris Finland 100-projekt som presenterar fotografins grundfenomen i en upplevelsecontainer på Domkyrkotorget. Finlands första fotografi, som togs i Åbo för 175 år sedan, och det självständiga Finlands fotografikultur firas från den 8 juni ända till augusti. I kameracontainern kan man inte endast se nålhålskameran, utan även delta i guidningar och verkstäder.

Musik för öronen

I staden sjungs, spelas och dansas det hela sommaren lång, både på offentliga konserter och de traditionella musikfestivalernas och festspelens scener. Seikkisrock och Musapiknik är riktade till barn, medan Åbo musikfestspel passar för dem som älskar klassisk musik. De med mer urban smak söker sig till Ruisrock med sin elektro-, hip hop- och dj-linje, Ilmiö som återvänder till Uittamo, Aurafest i Kuppisparken eller Turku Modern som pulserar vid åstranden och på Kåren. Europeade samlar folkmusiks- och folkdansentusiaster under sista veckoslutet i juli.

Finlands äldsta stadsfestival DBTL hämtar Finlands främsta artister och band, och dessutom Sveriges Melodifestivalsfavorit Måns Zelmerlöw, till Idrottsparken. Tall Ships Races Music Festival lockar inte endast med heta inhemska namn, utan även internationella artister: Pet Shop Boys, Hurts, Liam Gallagher och the Cardigans anländer i Åbo den 21 och 22 juli.

I augusti ser den nya stadsfestivalen Turbaani dagsljuset. Den 15–20 augusti bjuds det på musik, dans, teater, dockteater, litteratur, film, motion och spel, och inte endast i stadskärnan, utan även i andra stadsdelar.

Finländarna är väl medvetna om jubileumsåret Finland 100

Självständighetens jubileumsår år välkänt i Finland då rentav 97 % av oss hört om det under de tre senaste månaderna, och 75 % anser att det är viktigt att delta i jubileumsfirandet. Totalt 12 %, d.v.s. en halv miljon personer, är programarrangörer, och 13,5 % har redan deltagit i evenemang.

Resultaten varierar något mellan olika åldersgrupper, kön och landskap. Det bästa medeltalet (8,5/hela Finland 8,2) för Finland i sin helhet får 15–24-åriga unga, och mest program planeras i Mellersta Österbotten (20 %/E-F 7 %) och av kvinnor (16 %/män 9 %).

I slutet av augusti den 26.8 är det hundra dagar till den finska statens 100-årsdag. Förutom att beundra de traditionella forneldarna kan man också fira dagen till exempel med en naturutflykt (Naturens dag) eller genom att äta tillsammans (Middag under bar himmel).