Vid sidan av den snabba ekonomiska utvecklingen har det i Sydvästra Finland uppstått en gemensam vilja att också påskynda miljömässigt hållbara lösningar. Som senaste bevis på detta offentliggjordes i Raumo idag ett mål som går ut på att utveckla Sydvästra Finland till en kolneutral region före år 2040.
Haasteareena

Utmaningen Sydvästra Finland som föregångare i riktning mot ett kolneutralt samhälle

I en anda av klimatavtalet i Paris utmanas alla kommuner och aktörer i Satakunta och Egentliga Finland att tillsammans och i samarbete eftersträva ett kolneutralt Sydvästra Finland före år 2040 och utarbeta en vägkarta för att uppnå en utsläppsminskning på 80 procent före år 2030 från 2005 års nivå.

I utmaningen deltar Åbo stad och Hinku-kommunerna i Satakunta och Egentliga Finland: Laitila, Loimaa, Masko, Mynämäki, Björneborg, Raumo och Nystad.

Utmaningen stöds av landskapsförbunden, Närings- trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland och Finlands miljöcentral SYKE.

Utmaningen i sin helhet:
ymparistonyt.fi/hiilineutraalilounaissuomi

Målen för kolneutralitet ses som en möjlighet att utveckla livskraften i regionen. Forskningen, innovationerna och produktutvecklingen i företagen stöder de utvecklingsmål som kommunerna och landskapen ställt upp.

- Strävanden som stöder kolneutraliteten har påvisats på många håll på så många sätt att det är dags att samla den gemensamma insikten och verksamheten under samma rubrik och sätta fart på utvecklingen, konstaterar miljödirektör Risto Timonen på Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland..

I vår region finns redan sju Hinku-kommuner, Åbo stads kolneutralitetsmål 2040, vägkarta för den cirkulära ekonomin i Egentliga Finland, projektet Satakunta på väg mot ett kolneutralt landskap samt produkt- och processutveckling i företag inom olika branscher.

Med ett kolneutralt Sydvästra Finland avses ett tillstånd där nettoeffekten av växthusgasutsläppen i Egentliga Finland och Satakunta är noll på årsnivå. Man försöker uppnå målet genom att ta fram innovativa lösningar i samarbete med kommuner, företag, sammanslutningar och invånare samt genom att utnyttja regionens egna naturresurser och kompetens samt stödet från inhemska och internationella nätverk. Metoderna för att uppnå kolneutralitet utgörs av klara strategiska val: övergång till förnybar energi, energieffektivitet, främjande av den cirkulära ekonomin, utveckling av den rena teknologin och ett öppet samarbete.

Utmanare har erfarenhet och vilja att dela med sig av sin kompetens

Åbo stad och Hinku-kommunerna är beredda att dela med sig av sina erfarenheter och planera kommande lösningar tillsammans med alla intresserade.

- Åbo stads framgångsrika klimatarbete satsar på förnybar energi, kollektivtrafik, eltrafik och en tätare stadsstruktur. Och eftersom målen är ambitiösa måste uppföljningen skötas ordentligt, betonar Åbo stadsstyrelses ordförande Olli A. Manni. Åbo stad följer upp sina utsläpp varje år och bedömer hur effektfulla åtgärderna har varit.

För att man ska kunna uppnå målet behöver man en gemensam vägkarta där man mer exakt identifierar de åtgärder som man i första hand satsar på och planerar uppföljningen av läget.  

Ekonomiskt stöd till experiment och produktutveckling

För sådana åtgärder som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (EAKR) har ålagts en förpliktelse att 25 % av finansieringen ska riktas till åtgärder som främjar koldioxidsnålheten. Även i landsbygdens utvecklingsprogram för 2014-2020 är koldioxidsnålheten ett tydligt mål.

Dessutom beviljar Tekes energistöd för små och medelstora företag. Finansieringsmöjligheterna borde ju användas aktivt för sådana projekt som främjar kolneutraliteten.

EU-finansierat klimatprojekt skulle tillföra regionen resurser   

Life IP klimat- eller CANEMURE-projektet som nyligen lämnats in för EU-behandling skulle ge kommunernas klimatarbete ett heltäckande nationellt stöd för de kommande sex åren. Projektet omfattar en nationell servicecentral, regionala samarbetsgrupper inom 6 områden samt 12 detaljerade projekt i en kommun eller i ett företag som alla svarar mot en viss utmaning inom den nationella energi- och klimatstrategin.

-Projektet ska också förstärka avsevärt Sydvästra Finlands pionjärskap när det gäller att dämpa klimatförändringen, konstaterar professor Jyri Seppälä, HINKU-projektets nationella ledare på Finlands miljöcentral.