Kongressen samlar ca 400 kulturarvsentusiaster och -professionella från olika håll i Europa. Höjdpunkten av European Heritage Congres är prisceremonin som ordnas i Mikaelskyrkan 15.5. Projektet Paavo Nurmi Legacy som värnar om arvet efter den Åbobördige löparlegenden är årets enda finländska pristagare.

I programmet är bland annat ett seminarium “Sharing Heritage – Citizens Participating in Decision Making”, som ordnas 13.5 vid Åbo universitet. Blickarna riktas då redan mot nästa år som är det europeiska kulturarvsåret 2018. . 

-Som Finlands äldsta stad är vi stolta över att få stå värd för European Heritage Congress i Åbo framför allt nu under 100-årsjubileet av Finlands självständighet. Vår internationella, mångkulturella och havsnära stad är en riktig europeisk kulturstad som vi hoppas att det så ska förbli även de följande 800 åren, säger Åbos stadsdirektör Aleksi Randell.

Mera information om programmet.

EU:s kulturarvspris 2017 till Paavo Nurmi-projektet

På European Heritage Congress firas vinnarna av Europeiska unionens och Europa Nostras gemensamma kulturarvspriser. Projektet Paavo Nurmi Legacy som värnar om arvet efter den Åbobördige löparlegenden är årets enda finländska pristagare i kategorin fostran, utbildning och ökning av medvetenheten.

Bland de pristagare som valts ut av juryn har genom publikomröstningen utsetts två bästa projekt som belönas med publikpriset (Public Choice Award). Vid prisceremonin som ordnas i Mikaelskyrkan 15.5 offentliggörs vinnaren av publikomröstningen samt Grand Prix-vinnarna som beviljas priset på 10 000 euro. Priserna delas ut av ordförande för Europa Nostra Plácido Domingo tillsammans med EU-kommissionären Tibor Navracsics. Kongressen samlar ca 400 människor från olika håll i Europa.

Verkställande direktören för Paavo Nurmi Turku Oy Jari Salonen gläder sig åt den hedersbetygelse som kommit evenemangshelheten till del.

- Priset är en stor uppmuntran för oss även i fortsättningen. Jag tror att mångsidighet och modernitet var viktiga för juryn, skolturné och aktivitet på sociala medier är viktiga för oss. Vi har fått erkänsla och uppskattning för vårt moderna idrottskoncept i festivalform. Som bäst överskrider dessa verksamhetsformer gränserna såsom den mellan idrott och kultur, säger han.

Musikprogrammet vid prisgalan arrangeras genom internationellt samarbete

Stiftelsen för Åbo musikfestspel arrangerar musikprogrammet vid prisgalan i samarbete med Luciano Pavarotti -stiftelsen (Fondazione Luciano Pavarotti) och Operasångaren Matti Salminens stiftelse.

- Det är en väldigt stor ära för oss att få medverka vid arrangemangen för prisgalan. Det centrala syftet för såväl Luciano Pavarotti-stiftelsen som Operasångaren Matti Salminens stiftelse är att främja unga operasångares karriär, konstaterar Liisa Ketomäki, VD vid Stiftelsen för Åbo musikfestspel.

Kongressen ordnas av organisationen Europa Nostra och dess lokalförening Europa Nostra Finland, i nära samarbete med Åbo stad.