Filmen Bayoneta handlar om en mexikansk boxare som flyr undan sitt förflutna. Huvudrollerna i filmen spelas av den mexikanska skådespelarstjärnan Luis Gerardo Méndes och Joonas Saartamo samt Laura Birn från Finland.

Bayoneta

  • Huvudrollerna i den mexikansk-finländska filmen spelas av Luis Gerardo Méndes, Brontis Jodorowsky, Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula och Ville Virtanen.
  • Filmen regisseras av mexikanen Kyzza Terrazas.
  • Händelserna utspelas i Åbo och Tijuana. Tijuana-inslagen filmas i Mexico City.
  • Bayoneta är en samproduktion mellan Woo Films i Mexiko och MRP Matila Röhr Productions i Finland.

sceneturku.fi

I Åbo har från och med den 20 februari pågått en filminspelning som är en mexikansk-finländsk samproduktion. I filmen Bayoneta spelar Luis Gerardo Méndes den mexikanska boxaren Miguel. Méndes är en internationellt känd skådespelare som spelat bl.a. i serien Club de Cuervos producerad av Netflix. Av de finländska skådespelarna ses Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula och Ville Virtanen i filmen.

Filmen handlar om den före detta proffsboxaren Miguel ”Bayoneta” Galindez som efter tuffa vändningar hamnar från mexikanska Tijuana i Åbo i Finland. I Åbo arbetar Miguel som tränare i en anspråkslös boxningssal och försöker fly undan sitt förflutna.

Händelserna i filmen Bayoneta utspelas i två städer, i Tijuana och Åbo. Åbo spelar en central roll i berättelsen, berättar andra filmproducenten Rafael Ley.

— Vi ville ha Finland som motvikt till den mexikanska stämningen. Huvudpersonen i berättelsen vill göra ett avsteg och bege sig till en plats där ingen känner honom och där han får vara ensam. En främmande plats får huvudpersonen att reflektera över sig själv, berättar producenten Ley.

Enligt Johanna Enäsuo har filmen spelats in bl.a. i Kråkkärret och Runosbacken, i hamnområdet och ombord på Föri.

Inspelningar runtom i staden

Luis Gerardo Méndes klädd i en träningsoverall värmer först upp ordentligt, greppar Fiskars slägga och slår med den mot traktordäcket. Efter scenen får Mendes och hans kollega i en ljus jacka Brontis Jodorowsky feedback på scenen av regissören Kyzza Terrazas i en röd mössa. Scenen filmas på en innegård i hamnen med Åbo slott i bakgrunden.

Vilka scener som ryms med i den färdiga filmen är ännu svår och säga, men enligt producent Rafael Ley är det mycket möjligt att stadsfärjan Föri syns i filmen.

— Jag tror det eftersom ombord på färjan förs en av de viktigaste dialogerna i filmen, berättar Ley.

Det växlande finländska vintervädret har inte orsakat några problem hittills.

— Det snöade alltid när tagningarna krävde det. Om det inte hade snöat på riktigt, hade man varit tvungen att tillverka snö med en kanon.

Cirka hälften av filminspelningarna görs i Åbo och hälften annanstans. I Åbo har vi ca 15 inspelningsdagar och Åbo spelar en viktig roll i filmen.

Berättelsen är nästan i sin helhet förlagd till Åbo. I Mexico City gör vi endast inomhustagningarna, berättar producent Rafael Ley.

Berättelsen är nästan i sin helhet förlagd till Åbo.

Producent Rafael Ley

Produktioner är välkomna till Åbo

Inspelningen av den internationella produktionen just i Åbo är ett resultat av ett långsiktigt arbete enligt Teija Raninen, filmkommissionär för Västra Finlands filmkommission.

— Vi har tidigare arbetat mycket med det finländska produktionsbolaget för filmen. De tog kontakt med oss och det gick ganska lätt till, tackar Raninen.

Medlemmar i den mexikanska produktionsgruppen besökte Åbo för första gången i februari 2016.

Människorna här har varit mycket aktiva och hjälpsamma.

Producent Johanna Enäsuo

Filmkommissionären Raninen hoppas att Bayoneta blir en språngbräda för internationella filminspelningar i Åbo.

— Vi har nu arbetat för produktionsincitamenten i sju år. För tillfället har vi en mycket bra förhandlingssituation med två internationella produktioner.

Raninen tackar för att produktionerna har haft en positiv effekt på ekonomin i regionen.

— Den här produktionsgruppen omfattar ca 50 personer plus skådespelarna. Produktionerna gör att det går ganska väl för de lokala serviceproducenterna.

Producent Johanna Enäsuo tackar Åbo och Åboborna för den goda andan.

Människorna här har varit mycket aktiva och hjälpsamma.