Samppalinna simstadion med en 50 meter lång bassäng, solterrasser och hopptorn går att känna igen efter renoveringen.

Samppalinnas officiella öppningsfest firas tisdag 20.6, då det är gratis inträde kl. 6–20. Under dagen erbjuds även rundturer för att bekanta sig med de tekniska utrymmena.

Trots det bekanta utseendet glänser ändå alla nya ytor. Renoveringen har gjorts med respekt för det gamla utseendet och Åbo museicentrals visioner.

Vid grundrenoveringen av Samppalinna förnyades alla ytor både inomhus och utomhus. För besökarna syns detta till exempelvis genom den tydligare utmärkta ingången och de rymligare omklädningsutrymmena.

Utebadets tillgänglighet förbättrades bland annat med nya ledstänger, ny hiss och en ramp i ena änden av den stora bassängen. Antalet duschar har utökats och även på den nedre gården finns wc-utrymmen. Det finns en bastu på var sida. Bassängerna restaurerades till sitt ursprungliga utseende med målade betongytor och runt den stora bassängen byggdes en plaskdamm med vattensprutor.

Stor förändring av tekniken

Den största förändringen renoveringen medför är att tekniken och bassängernas vattenhante-ringssystem förnyas i sin helhet. För ledningen av byggprojektet ansvarade Åbo Fastighetsaffärsverk. Arkitektbyrån Lemmetti Arkkitehdit Oy skötte planeringen och Consti Korjausurakointi Oy fungerade som huvudentreprenör.
– Det ovanligt kalla vårvädret sinkade ytbeläggningsarbetet i slutskedet, men nu är vi äntligen i det skedet när vattenproverna har godkänts och man kan börja provsimma, säger projektchef Reino Pöyhönen på Fastighetsaffärsverket.

Inträde med armband

Om provsimningarna och proverna framskrider som förväntat, kan Samppalinna utebad öppnar sina dörrar torsdag 1.6 kl. 6. Badområdet är fram tills 15.9 öppet måndag till torsdag kl. 6–20, fredagar klockan 6–19 och under veckosluten kl. 8–19. Samppalinna tar i bruk armband, med vilka man kommer in genom grindarna, öppnar och stänger klädskåp. Grindarna finns bredvid kassan och vid gaveln på kafeterian.

– Det lönar sig att ladda motionsarmbandet med inträdesavgifter på förhand, så att man undvi-ker köer. Om du köper en serieladdning med 10 gånger 22.5.–4.6, får du ett inträde på köpet. På förhand kan man köpa laddningar från Impivaara simhall och kundtjänsten vid Åbo stads central för motionstjänster vid Kuppis. Det lönar sig att minnas att vid utebadet gäller samma laddning, men man får inte tillträde till utebaden med laddningen från Impivaara simhall, påminner chefen för simanläggningar Eeva Haapanen.

En laddning på 10 gånger till utebaden kostar 40 euro, 24 euro för rabattgrupperna och för barn (4–16-åringar) 20 euro. Engångsavgiften är för vuxna 5,5 euro, för rabattgrupperna 3,5 och för barn (4–16-åringar) 3 euro. Familjebiljetten kostar 13 euro.

En annan nyhet är den ännu mångsidigare kafeterian Samppis, som erbjuder förfriskningar och mat till små och stora magar. Det går även att ta med egen matsäck (ej alkoholhaltiga drycker) till utebadet. Samppalinna utebad är rökfritt.