Stadens museer sjuder av liv, program och upplevelser för såväl barn som för vuxna.

Apoteksmuseet och gården Qwensel

Ett stenkast från salutorget, vid Aura å, ligger denna förtjusande museipärla! Apoteksmuseet leder oss genom medicinernas och sjukdomars historia, och gården Qwensel visar hur borgare levde och bodde i 1700-talets Åbo. Under sommaren är innergården full av liv och rörelse. För familjens minsta finns ett eget apotek, där det är fritt fram att leka apotekare och kund. 

Biologiska museet

Denna sommar firar detta charmiga museum sitt 110-årsjubileum. Jubilaren uppmärksammas med en utställning om åren som gått, och på födelsedagen den 15 juli är det fri entré och guidning på programmet.

Kurala Bybacke

Kurala Bybacke är en riktig landsortsby från 1950-talet. Området har varit bebyggt ända sedan järnåldern. Husmor i gården Iso-Kohmo har fullt upp med sommarsäsongens sysslor. Stämningen i hennes kök är varm och välkomnande. Fåren tycker om att bli krafsade, och vid hagarna går det bra att breda ut picknickfilten och njuta av medhavd vägkost. 

Hantverksmuseet på Klosterbacken

På museiområdet finns olika hantverkares verkstäder, och här kan du träffa dem och se dem arbeta. En av sommarens höjdpunkter är Hantverkardagarna den 17–20 augusti, då tiotals hantverkare samlas här. 

Guidningar även på svenska.

Åbo slott

I juli bygger vi ett enormt sandslott på slottsgården. Kom och hjälp till! På medeltidsdagens den 1 juli program finns till exempel barnens tornerspel. Dessutom musik, dans, bågskytte och guidningar. Du får träffa slottsfolket och smaka på medeltida mat. Den superpopulära Rohanturneringen går av stapeln den 14–16 juli, då det blir hästsport och medeltida kampgrenar i Slottsparken.

Guidningar på svenska dagligen.

Wäinö Aaltonens museum

Museets rymliga salar fylls av amerikanske Jacob Hashimotos verk. Han arbetar med lätta element som påminner om pappersdrakar. Av dem sammanställer han stora och färgstarka men minimalistiska kompositioner.

Hantverksmuseets krukmakare vid sin dreja. Foto: ÅMC / Joonas Mäkivirta.