Fru Jenni Haukio, maka till republikens president, har lovat ställa upp som beskyddare för Europeade 2017-evenemanget som ordnas i Åbo i sommar.

Europeade är den största festivalen för den europeiska folktraditionen som årligen ordnas i olika länder. Evenemanget ordnas för första gången i Finland och i Åbo. Det är fråga om den 54:e upplagan av Europeade som nu går av stapeln i Åbo.

Till Europeaden i Åbo har anmält sig hela 6200 deltagare vilket är alla tiders rekord i evenemangets historia. Dansare, sångare och musiker från olika håll i Europa anländer till Åbo.

Europeade är en del av det officiella programmet för jubileumsåret Finland 100. Årets tema Tillsammans passar utmärkt in i folktraditionsevenemangets anda.

-Evenemanget grundar sig på deltagarnas folktradition i sina respektive länder och dansens och musikens språk är gemensamma för alla. Det är deltagare med sina uppträdanden som skapar evenemangets innehåll, men även allmänheten bidrar till att evenemanget lyckas. Därtill deltar hundratals talkoarbetare i evenemangets arrangemang, berättar koordinatorn för evenemanget Hilu Toivonen-Alastalo.

- Längs åstranden och i Åbo centrum reser vi 14 scener. Gruppuppträdanden är gratis för allmänheten. I invignings- och avslutningsevenemangen på Gatorade Center deltar alla uppträdare för att tillsammans fira i dansens, sångens och spelets tecken, berättar Toivonen-Alastalo med stor entusiasm.

Europeade 2017 ordnas i Åbo 26-30 juli 2017.

Upplev stämningen av tidigare Europeade evenemang på video.

www.turku.fi/europeade2017

Nyckelord: