Sista helgen i juli fylls Åbo av folkmusik- och folkdansentusiaster från hela Europa. Under evenemanget blir Åbo en fristad för dansen där det är fritt fram att dansa, sjunga och spela på gator och torg. Åboborna hälsas välkomna till såväl spontana uppträdanden och jam som talkoarbetare på evenemanget.

Vad är Europeade?

  • Europas äldsta folktraditionsfestival som ordnats sedan 1964.
  • För första gången i Finland och i Åbo 26-30.7.2017 med 6200 deltagare.
  • Det ursprungliga syftet är att bidra till samförstånd, respekt, vänskap och solidaritet mellan folken.
  • Grupperna uppträder i centrum och på scenerna längs Aura ås strand.
  • Invigningsfesten ordnas på Gatorade Center 27.7 och avslutningsfesten 30.7
  • Köp biljetter: www.lippu.fi

En av sommarens största folkmusik- och folkdansfestivaler, Europeade, lockar med sig 6 200 folkdansare, folkmusiker och folksångare till Åbo sista helgen i juli. Evenemanget ordnas för första gången i Finland och i Åbo.

Rekord kommer att slås i Europeade. Antalet deltagare som kommer till Åbo är det största i evenemangets 54-åriga historia. Deltagarna kommer från 24 länder runt om i Europa. Åldern hos deltagarna varierar från barn till pensionärer, från en familj kan hela fyra generationer delta.

- Ett så mångsidigt och mångkulturellt evenemang har inte tidigare ordnats i Åbo. I sommar har Åboborna en enastående chans att besöka Europeade och lära känna olika europeiska folkkulturer, säger Åbo stads kontaktdirektör Antti Kirkkola.

Evenemanget passar i jubileumsåret

Evenemanget passar utmärkt ihop med temat för Finlands självständighetsjubileum ”Yhdessä - Tillsammans - Together”, för evenemanget präglas av att göra tillsammans och gemenskapsanda.

-Europeade är inte bara ett evenemang för Åbo utan folkdansgrupper och musiker runt om i landet har varit med om att skapa evenemanget, säger evenemangets koordinator Hilu Toivonen-Alastalo.

På evenemanget försöker man också slå världsrekord: lördag 29.7 har evenemanget som mål att få 30 000 människor att dansa tillsammans och på så sätt slå ett världsrekord i humppadans. Dansställena finns på Varvstorget, Suomen Joutsen, restaurangbåten Esposito samt på restaurang Vaakahuone. Även stadsfestivalen DBTL har lovat delta i världsrekordförsöket. Innan världsrekordförsöket ordnas en kort undervisningsstund på dansställena. Under tiden hinner var och en av deltagarna lära sig stegen i humppa.

Förutom folktraditionsutövare bjuds alla Åbobor med på festen: programmet bjuder på mycket att se och uppleva för alla åldrar. Därtill har över 500 personer anmält sig som talkoarbetare till evenemanget.

Joki-Ån dansar Åbos historia

Folktraditionernas utövare i Åbo förenar sina krafter i storverket Joki - Ån som inleder evenemanget onsdag 26.7 och genomförs i samarbete med 300 folkdansare från Åbo. I föreställningen deltar folkdansare, spelmän och sångare som berättar historien om Johanna och Kirsti, två Åboflickor från olika ständer. Mirkku Weckström ansvarar för koreografi och manus, Marjaana Puurtinen står för musiken och Laura Hannula ansvarar för kläderna. I föreställningen medverkar folktraditionsutövare från alla håll i Åboregionen.

Läs mera: www.turku.fi/europeade2017