Under höstlovsveckan ordnas för första gången ett e-sportevenemang av internationella mått i Åbo, då spelfestivalen Grail Quest fyller Gatorade Center. E-sport ökar explosionsartat både när det gäller antalet entusiaster och antalet evenemang. – Det är fint att Åbo stad deltar. I den här branschen måste man vara lite galen och våga vara bland de första som gör saker, säger Niklas von Schöneman, marknadsföringschef i spelföretaget Grail Group.

Preliminärt program:

  • TORS-LÖR EFM-finaler om kvällarna (Dota2, LoL, E-Fotboll, E-Hockey, Fightingspel, Rytmspel)
  • TORS-LÖR öppna turneringar i andra spel (t.ex. CS:GO, Hearthstone)
  • FRE Magic The Gathering-turnering i samlarkortspel
  • LÖR–SÖN bordsspelturneringar (Warhammer 40K och 9th Age, Warmachine och Guild Ball)
  • TORS-LÖR streamare/webbpåverkare finns på plats
  • TORS-LÖR Jimm’s PC-stores mässa
  • TORS-LÖR spelpresentationer och VR-testningar
  • Mycket annat som inte ännu offentliggjorts

Under höstlovsveckan ordnar Åboföretaget Grail Group ett stort spelevenemang på Gatorade Center i Artukais i Åbo. Utöver LAN-evenemanget och de högklassiga spelturneringarna får publiken njuta av ett mångsidigt scenprogram, populära youtubare och Jimm’s PC stores mässområde. Dessutom ordnas bland annat turneringar i strategispel och samlarkortspel, presentationer av spelteamen i Åbo, testning av VR-spel (virtual reality) och mycket mer. Också Turku Game Academy TGA vid Åbo stads ungdomstjänster har en synlig roll.

– Ungdomstjänsternas Turku Game Academy sparkade igång vårt samarbete med Åbo stad i fjol. TGA har varit en stor grej för hela branschen och vi deltog i ordnandet av pop up-evenemang och spelutbildningar. Det är fantastiskt att hela Åbo stad engagerar sig i evenemanget som en betydande sponsor och huvudsamarbetspartner, gläder sig Niklas von Schöneman.

Åbo hör till de städer som går i spetsen när det gäller e-sporten i Finland. Dessutom är staden full av såväl spelare som spelutvecklare.

– Naturligtvis deltar Åbo. Tack vare ett sådant här samarbete får vi gå med i täten när det gäller den snabbast växande sporten i världen, säger Tomi Karjalainen vid Åbo stads Visit Turku.

– Om den snabba tillväxten vittnar också det faktum att e-sporten beaktas redan i dispositionsplanerna för byggnader i Åbo. Vi kan helt enkelt inte bli utanför.

Samarbetet förseglades då förbundet beviljade Grail Group rätt att arrangera FM-tävlingar i e-sport i upp till sex olika grenar under evenemanget.

– Kanske är det ett tecken på storhetsvansinne att börja med ett evenemang i den här storleksklassen, men i Åbotrakten har det redan ett tag funnits efterfrågan på sådan här verksamhet. Här finns dessutom en hel del starka aktörer som gärna ser att ett ordentligt partaj ordnas i hemtrakten, skrattar von Schöneman.

Redan från första början sattes det tuffa målet att samla 650 LAN-gäster med datorplats och dubbelt fler deltagare och åskådare – totalt 2 000 personer.

– Därmed skulle vi direkt ha ordnat det näst största kalaset i den finländska spelbranschen. Men i och med de sex fastställda EFM-tävlingarna, Åbo stads deltagande, flera andra samarbetspartner och alla satsningar har vi höjt förväntningarna betydligt, säger von Schöneman.

Hela det finländska spelargemenskapet förväntas komma på plats och i och med EFM-tävlingarna deltar också toppnamn bland de inhemska tävlingsspelarna. Tanken är dock att erbjuda något att se och uppleva också för andra, till exempel föräldrarna till unga spelare.

– Normalt är spelevenemang inte så underhållande för åskådarna, men vi vill att man ska trivas hela dagen också på läktaren. Scenprogrammet, mässområdet, speltestningarna, besökarna och brädspelen underhåller även sporadiska gäster. Kärnan i scen- och streaminginnehållet är mästerskapsfinalerna som spelas om kvällarna.

Som koncept är evenemanget helt i sin egen klass. Avsikten är att det blir en årlig milstolpe för spelbranschen i Åbo. Niklas von Schöneman är övertygad om att nya evenemangstyper kommer att dyka upp i branschen inom en snar framtid. Under de närmaste åren lär det ordnas mer evenemang som byggs antingen kring en viss genre eller kring ett visst spel, och eventuellt evenemang som enbart satsar på åskådarupplevelsen.

Spelevenemanget Grail Quest ordnas under höstlovsveckan 19–21.10.2017. Program ordnas kl. 12–24 varje dag, resten av tiden fokuserar verksamheten på LAN-verksamhet (att spela tillsammans på webben). Biljettpriser meddelas senare.