Upp till 2 000 motorister från Finland och andra länder förväntas komma till Varvstorget och Barkersparken den 2 juli. Det blir också en utställning i huvudbiblioteket och motorcykelträffen Finita i Pargas.

Motorcykellegenden Jarno Saarinen får en egen staty i Åbo. Statyn, donerad till Åbo stad av Motoclub Jarno Saarinen i Italien, reses i Barkersparken på stranden till Aura å och den avtäcks söndagen den 2 juli vid ett evenemang som inleds kl. 12.00.

Allmänheten är välkommen till evenemanget.

Jarno Saarinen, hemma från Åbo, är den enda finländaren som har vunnit världsmästerskapet i Road Racing. Det skedde år 1972. Saarinen, som omkom vid en tävlingsolycka i Monza år 1973, är ännu idag mycket respekterad ute i världen. Ännu år 2009 utsågs han som trettonde medlem i hela världen till Moto GP-förarnas Hall of Fame samt till Finlands idrottares Hall of Fame. Motoclub Jarno Saarinen, som verkar i Petrignano di Assisi i Italien, grundades år 1977.

Tack vare sin ”hängande” körställning har Jarno Saarinen även satt sin prägel på dagens Road Racing-förare. Saarinen var välkänd för att han före en kurva flyttade kroppens tyngdpunkt mot innerkurvan och hängde så att knäet snuddade vid asfalten. Stilen, som på den tiden var sällsynt, används idag av alla förare.

Motoclub Jarno Saarinen har till hans minne grundat en egen park år 2014 och rest en staty av honom. En kopia av den doneras nu till Barkersparken i Åbo. Vid avtäckningstillfället framförs stadens hälsning av Mika Akkanen, chef för internationella ärenden. På plats finns även skulptören Elia Alunni Tullini, som har tillverkat statyn, samt representanter för Motoclub Jarno Saarinen. På evenemanget intervjuas även Jarno Saarinens änka Soili Karme och Saarinens bror Jari Saarinen.

Samma veckoslut som statyn avtäcks ordnas även motorcykelträffen Finita med motorister från Finland och Italien på Solliden Camping i Pargas.

Upp till 2 000 motorister från Finland och andra länder förväntas komma till Varvstorget och Barkersparken den 2 juli. På grund av det stora antalet deltagare förekommer avvikande trafikarrangemang på Slottsgatan och på stranden till Aura å från och med klockan 9. Evenemanget påverkar trafiken fram till klockan 14. Motoristernas parkeringsplatser har ordnats mellan Varvstorget och Martinsbron. På platsen finns trafikdirigering.

Utställningen Jarno Saarinen World’s best – världsbäst

En utställning om Jarno Saarinen sammanställs i Åbo huvudbibliotek för tiden 26.6–30.7. Till utställningen har man sammanställt en unik samling internationella motorcykeltidningar från elva olika länder. Via tidningsrubrikerna och bilderna får besökarna en inblick i Saarinens enastående och framgångsrika karriär.

– Jarno var det heta namnet inom sporten och en verklig superstjärna. Saarinen dominerade helt suveränt de internationella Road Racing-tävlingarna i slutet av 1972 och början av 1973, berättar Olli Saarnio, som har sammanställt och kuraterat materialet till utställningen. 

Först bevisade Jarno Saarinen att han var den snabbaste och bästa europeiska föraren. I början av år 1973 mötte Saarinen de bästa förarna i USA, först i Daytona och sedan i Imola 200 miles och han vann båda tävlingarna. Jarno Saarinen var World’s best – världsbäst.