På Konstens natt torsdagen den 17.8 håller WAM, gallerierna vid Gamla Stortorget, Artoteket och Åbo huvudbibliotek öppet längre än normalt. I WAM kan du njuta av Hashimotos utställning och program som belyser utställningens bakgrund. I huvudbiblioteket ordnas en marknad för avskrivna böcker, föreläsning och barnkonserten Sing Along. Under Familjernas Konstens natt på Vårdberget kan man vid sidan av en picknick prova på traditionella lekar.

WAM håller öppet till kl. 23: Hashimotos utställning, konstverkstad, jazz, vetenskap och science fiction

I WAMs Konstens natt kan du njuta av Jacob Hashimotos utställning Giants and Uncertain Atmospheres och kvällens program som belyser utställningens bakgrund. Bland inspirationskällorna till Hashimotos konstnärliga arbete har man tagit med jazz, vetenskap och science fiction. I lobbyn kan man lyssna till musik av jazzartisten Sun Ra, vars lyrik har gett namn åt installationen Never Comes Tomorrow. Kvällen kulminerar med filmen The Wind Rises av Hayao Miyazaki som visas i skulptursalen.

 • Utställningen initieras i utställningslokalerna på finska kl. 18.15, 18.45, 19.45, 20.15, 20.45, 21.15 och 21.45. På svenska kl. 20.
 • I konstverkstaden tillverkar vi en utomhusinstallation för atriumgården kl. 18–22
  I verkstaden tillverkas en flytande skulptur för atriumgården i vilken man kan se det lätta, ljusa och färgstarka i Hashimotos verk – när verket växer börjar dammen på atriumgården att skimra som ett ljushav (väderreservation). Dessutom kan man lämna sitt handavtryck på det gemensamma verket som påbörjades i juli samt prova på vattenfärgsmonotypi.
 • Åbo stadsbiblioteks Pop up-cykel på museets terrass kl. 18–22.45
  Pop up-cykeln tar med sig ett boksortiment med rymd- och science fiction-tema till museets terrass. Man kan även låna böckerna. Hashimoto har berättat att han är intresserad av scifi-klassiker och av astronomi och att han där har hittat mycket inspiration för sin egen produktion, till exempel verkens namn.
 • Musik- och ljudverket Atmospheres i museets lobby kl. 19–19.30
  Duon Mauri Mikkola (elgitarr) och Kristina Karsten (klaviatur) intar lobbyn. Atmospheres är ett musik- och ljudverk med jazzinfluenser som delvis uppstår som en improvisation enligt utställningens och kvällens stämning.
 • Filmen The Wind Rises av Hayao Miyazaki i skulptursalen kl. 20.30
  Filmen lyfter fram utställningens vetenskapliga perspektiv, som särskilt betonas i Hashimotos tvådimensionella verk och i installationen Armada. Jirō Horikoshis livsberättelse är en beskrivning av ett ambitiöst arbete som flygplansingenjör, drömmen om att flyga och försöken att uppfylla drömmarna. Filmen har ansetts vara regissörens främsta verk. Filmen är på japanska med engelsk textning.

Wäinö Aaltonens museum och Cafe Wäinö håller öppet till kl. 23.

Biljetter 10 € vuxna/4 € studerande, pensionärer, arbetslösa/2 € 7–15 år/0,50 € 4–6 år/familjebiljett 20,50 €. Inträde till halva priset från kl. 18.  

Wäinö Aaltonens museum

Artoteket. Foto: Raakkel Närhi.

Gallerierna vid Gamla Stortorget och Artoteket håller öppet till kl. 22

På Gamla Stortorget kan du bekanta dig med galleriernas utställningar och samtidigt ta en titt på Artotekets utbud.

 • Galleri Grå / Anu Raatikainen: 360
  När besökaren kommer in i utställningslokalen möter han/hon en svartklädd kvinna i ett mörkt rum. Omkring kvinnan cirkulerar en ljuskälla i en vertikal, cirkelformad rörelse. Under ljusvarvet träffar ljuset olika sidor och lyser ibland upp den vänstra, ibland den högra kinden, hakan eller hjässan.
 • Gamla Rådhusets galleri / Hertta Kiiski: Melankolia2047
  Melankolia2047 är Hertta Kiiskis trettonde privata utställning – efter en lång tid i hemstaden Åbo. Utställningen består av en installation vars delar utgörs av bland annat naturliga tvättsvampar, käppar, fotografier och en video. Installationens ljudvärld har producerats av konstnären Kimmo Modig.
 • Brinkala galleri / Mobiilidiaspora
  I videorna Mobiilidiaspora i Brinkkala galleri berättar asylsökanden om sitt eget liv och om sin resa till Finland.

Gallerierna och Artoteket håller öppet till kl. 22. Fritt inträde.

Gamla Stortorget

Barnkonsert Sing Along. Foto: Seilo Ristimäki.

Konserter, föreläsning och marknad för avskrivna böcker i huvudbiblioteket

På Åbo huvudbiblioteks Biblioteksgård (väderreservation) kan du sjunga barnsånger på barnkonserten Sing Along tillsammans med en kvartett bestående av musiker i Åbo filharmoniska orkester. I huvudbibliotekets Studio kan du lyssna på kompositören Eero Hämeenniemis Impromeditationskonsert. Det lönar sig att ta med sig yogamattan. I biblioteket föreläser dessutom Emil Anton. Huvudbiblioteket håller öppet till kl. 22 (Saga och Story betjänar fram till klockan 20).

 • kl. 16–19, Fackavdelningen
  Marknad för avskrivna böcker
 • kl. 16–17, huvudbibliotekets Studio
  Tidsresor i Finlands historia: mer katolskt än du trodde. Emil Anton; teolog, filolog, lärare, översättare, magiker, guide. Föreläsningen (på finska) i samarbete med Åbo musikfestspel.
 • kl. 17.30–18.15, Biblioteksgården (barnavdelningen Saga om det regnar)
  Konstens natts barnkonsert Sing Along. Det finns ingen risk för att det ska bli tråkigt eftersom kvartetten som består av musiker i Åbo filharmoniska orkester har valt bekanta barnsånger för konserten som publiken kan sjunga med i. Bandet presenterar även sina instrument för publiken. Välkommen att lyssna – och att sjunga! Tillställningen och sångerna går på finska. Musiker: Jonni Hämäläinen & Ilana Gothóni, violin, Henna Jämsä, klarinett, Nicolas Indermühle, tuba.
 • kl. 20–20.20, Rotundan (gamla byggnaden)
  A cappella -stund. Laulavan Pensaan Pojat.
 • kl. 21, huvudbibliotekets Studio
  Impromeditationskonsert. Kompositör Eero Hämeenniemi. Egen yogamatta med. De 50 första ryms med på tillställningen.

Åbo stadsbibliotek

På Familjernas Konstens natt man kan prova på traditionella lekar med lekredskap från Kurala Bybacke. 

Barnmusik, bildkonst och traditionella lekar på Familjernas Konstens natt

Familjernas Konstens natt, som nu ordnas för tionde gången, tillbringas i år med temat Finland 100 år på Vårdberget i Åbo kl. 17–20. Det avgiftsfria picknickevenemanget för barnfamiljer fyller parken med musik och bildkonst. Man kan prova på traditionella lekar med lekredskap från Kurala Bybacke. På docksjukhuset kan man öva sig i att sköta bebisar och fotoutställningen ger en inblick i förlossningssjukhuset Heidekens historia. På teaterscenen uppträder bland annat Mimi och Kuku.

Familjernas Konstens natt (på finska)

Konstens natt på svenska!

I Gillesgården (Auragatan 1G på innergården) stadens fritidssektor presenterar höstens svenskspråkiga program och tjänster. Kulturkoordinator Anna Edgren med kolleger lockar med både broschyrer, fribiljetter, olika program, lekfulla spel och tester.

 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.