Traditionen som inleddes 1961 av Åbosamfundet får en fortsättning den tredje söndagen i september (17.9) från arla morgon till särla kväll. Stadens invånare kan grundligt bekanta sig med och förundras över sin hemstad och alla kan erbjuda sina gäster en snabbkurs i Åbos oemotståndliga dragningskraft.

Dagen inleds kl. 9.30 vid Aura ås strand med en stillsam minnesstund. Man vill ännu hedra offren från den 18 augusti samt deras anhöriga och hjälpare genom att från Biblioteksbron släppa ned 1 000 enskilda blommor i Aura å. De färggranna blommorna och ån som rinner genom staden har valts till symbol för det mångsidiga livet som fortsätter sin gilla gång. Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus släpper ner den första blomman och stadsinvånarna kan i tur och ordning lämna antingen en egen blomma eller en av staden erbjuden blomma i ån.

Vattnet som element utgör en även ganska konkret röd tråd i dagens program. Saaristomeren sukeltajats, Sydvästra Finlands avfallshanterings och Auraåstiftelsens gemensamma projekt, rengöringen av Aura å under vatten, genomförs i år på avsnittet mellan Aurabron och restaurangbåten Donna, där man lokaliserat en ganska stor anhopning material. Dykarna är på plats och förbereder sig redan klockan 11.

Fölis vattenbuss åker till Runsala sista gången för i år. Det är möjligt att bekanta sig med Åbo hamnområdet på avgiftsfria rundturer med buss (30 min.) och vattenbuss (40 min.). Visit Turku ordnar rundturer till Meyer Turku-varvet, där man kan lära sig om varvsindustrin i Åbo och havsutställningarna i Forum Marinum.

Det traditionella programutbudet

Åbosamfundet utser den flicka och pojke som vunnit publikomröstningen till Åboflickan och Åbopojken att representera ungdomen i Åbo på olika evenemang i ett års tid. Som sin första uppgift kommer Åboflickan och Åbopojken att besöka Åbos nyaste gudbarn, som är den första Åbobon som föds under Åbodagen.

Även andra traditionella element är fortfarande med på programmet: Henriksmarknaden på Salutorget, gratis inträde till stadens museer, öppet hus på stadshuset och fyrverkeri på Samppalinnaberget. I år kan publiken höra om fyrverkeriets tekniska genomförande på avfyrningsplatsen kl. 18–18.30.

På stadshuset (Auragatan 2) presenteras jubileumsårets projekt som genomförs i slutet av året och publiken kan på egen hand bekanta sig med den restaurerade fullmäktigesalen. Ordförande för stadsfullmäktige Elina Rantanen tar emot titeln Rättvis handel å Åbo stads vägnar kl. 12.30 och Timo Soikkanen håller sin populära föreläsning Anno Terrible kl. 12.40 som berättar om året 1917 vid Åbo stadsfullmäktige.

Historiens vingslag hörs även i Reformationens märkesår: på stadshuset berättar Mikael av Åbo allmänfattligt hur reformationen som för 500 år sedan spred sig från Åbo till övriga Finland formade såväl samhällsstrukturerna som befolkningens attityder, och hur idén om en finsk nation som grott i befolkningens tankar inom kort började nära tanken om självständighet.

Industri, maskiner och apparater

Avtäckandet av det funktionella konstverket som hedrar fartygsindustrins historia börjar kl. 15 i bostadsområdet på Igelkottsvägen 5 i Pansio som planerats av Erik Bryggman. Till feststämningen bidrar Markku Varnilas tal om fartygsbyggandets historia och Aurakvartettens musikuppförande.

Vid flygfyren i Pansio-Perno publiceras ett ljuskonstverk från kl. 18.30. På evenemanget hörs symfonin Lähisinfonia som tonsatts av ljud från förorten och visas bilder om Pansioregionen från Albumit auki-projektet. Bilderna är utställda längs stigen upp till flygfyren.

Det är öppet hus vid avloppsreningsverket på Kakolabacken och anläggningen presenteras på rundvandringar som börjar varje heltimme och räcker ca 1,5 timme kl. 10–13. I Peltola visar Kuntec upp sina tuffaste maskiner. Barnen får kliva upp i vägunderhålls- och fastighetsskötselmaskiner.

På brandstationens gård kan man som vanligt bekanta sig med räddningsväsendets brandbilar och ambulanser. I museet Källaren ordnas guidade rundvandringar varje heltimme kl. 11–14. Där finns bl.a. över hundra år gammal hästdriven materiel.

Kulturhöst 2017 i Åbo inleds

Åbodagen utmynnar i Åbos kulturhöst, vilket återspeglas omfattande i fritidstjänster.

-Den årliga kampanjen Hela Åbo motionerar i september är bara upptakten. Kulturhösten omfattar såväl teater, orkester, bibliotek, museer, utställningar och ungdomstjänsterna som motion och idrott, räknar fritidssektorns marknadsföringschef Kirsi Storckovius upp.

Grundligt renoverade Åbo stadsteater har öppet hus under öppningsveckoslutet; på programmet finns guidade rundvandringar och fotoutställningar. På huvudscenen uppförs utdrag ur musikalen Viimeinen laiva medan det på programscenen hörs musik och intervjuer med bl.a. Jussu Pöyhönen, Taneli Mäkelä, Heikki Nousiainen och Roope Lipasti.

Åbo museicentrals museer är öppna klockan 10–18 med gratis inträde. Biologiska museet och Wäinö Aaltonens Museum firar jubileumsår, 110 respektive 50 år. WAM erbjuder med anledning av jubileumsåret kaka och kaffe till de 500 första museibesökarna.

Inträdet till övriga museer och gallerier är i regel gratis. Vattenverksmuseet öppnar sin förnyade permanenta utställning, på galleri Joella ordnas slutperformance till Sirkku Ketolas utställning och på galleri Å är Mikko Sakalas sista utställningsdag.  Museerna Ett hem, Aboa Vetus & Ars Nova och Åbo konstmuseum ordnar guidade rundturer på tre olika språk.

Mitt under kulturhösten ordnas i staden en av Finland 100-jubileumsårets höjdpunkter, Århundradets kulturgala.

-I dag den 14 september publiceras topp 20-listan för omröstningen Århundradets kulturpersonlighet. Av de hundra kandidaterna och röstarnas egna kandidater har man utifrån publikens och prisnämndens röster valt ut de 20 populäraste kandidaterna till Århundradets kulturpersonlighet. Denna omröstning fortsätter fram till de sista stunderna av galan som sänds i TV. I dag publiceras även resten av galakvällens strålande artister, berättar Mikko Vanni, verkställande direktör för Life Style Invest, som ordnar kulturgalan.

Åbo motionerar

Idrottsföreningar, företag och evenemang sporrar Åboborna att motionera. På Salutorget finns såväl TUTO Hockeys slagskottscontainer, Henriksmarknadens torgdans som pop up-gympa som ordnas av stadens motionstjänster. Man kan prova på yoga från morgon till kväll på tre olika ställen.

KFUM i Åbo presenterar sin verksamhet vid åstranden, där man som vanligt kan hitta bl.a. musik, korgboll och YMCA-motionslyan. Vid Hallisforsen kan man ännu en sista gång i sommar hyra kanot och åka ut på ett äventyr upp längs Aura å.

Inom hästsport kulminerar de nordiska mästerskapen i Nordiskt Mästerskap för kallblod som ordnas under Åbodagen. Travtävlingen syns även i centrum oh på huvudbibliotekets innergård, och under Åbodagen är det även möjligt att prova på käpphästbanan kl. 10–14.

-I käpphäststallet har vi åtta hästar, och de som beger sig ut på banan kan välja sin favorit bland dem. Den som är mycket intresserad av hästar hinner även efter en käpphästsritt på bibliotekets innergård och se på den spännande travtävlingen som börjar klockan 13.30 i Skogsbacka, berättar Roger Johansson, verkställande direktör för Turun Hippos.

Vi trivs tillsammans

Att göra och uppleva saker tillsammans är kärnan i firandet av Finlands självständighet, och det är också ett naturligt tema för Åbodagen, i synnerhet så här under jubileumsåret. Stadsinvånarna ges därför möjlighet att fira Åbodagen från morgon till kväll, då mat- och dryckesutbudet utöver kaffe- och plättkioskerna garanterat erbjuder något i vars smak under hela dagen. Ett rekordhögt antal restauranger och barer – nästan 40 – har anmält att de håller öppet på söndagen. Restaurangerna har även utvecklar egna provsmaknings- och temamenyer med anledning av Åbodagen och det självständiga Finlands jubileumsår.

Nyckelord: