På torsdagen den 21 september rör vi oss vid sanningens och mytens gränser i Åbo konserthus. Åbo filharmoniska orkester uppför Uljas Pulkkis verk Naturkunskap, en konsert för cello, sopran och orkester och i konserten får vi också höra Einojuhani Rautavaaras True & False Unicorn samt Jean Sibelius Pelléas och Mélisande.

Orkestern dirigeras av Jan Söderblom och som solister fungerar sopranen Tiina-Maija Koskela, cellisten Roi Ruottinen samt kammarkören Key Ensemble. Konserten fungerar som en gemensam jubileumskonsert av Musikerförbundet och Gramex.

Sibelius Pelléas och Mélisande, som öppnar konserten, är scenmusik i sin bästa form med sin fångande och starka stämning. Uljas Pulkkis Naturkunskap, en konsert för cello, sopran och orkester är ett beställningsverk av Musikerförbundet och Gramex, som koncentrerar sig på kunskapen och uppfattningen om naturen. I verket möts uppfattningarna om vetenskap och konst, och naturvetenskapernas funktioner tolkas med hjälp av fantasi.

Konserten kulmineras med den förra året bortgångne Einojuhani Rautavaaras True & False Unicorn, som är ett verk som baserar sig på James Broughtons avantgardistiska dikt. I den väldigt fyndiga ”Sanningens och mytens enhörning” sjunger kören beskrivande om enhörningen och om konstnärens allegori, både från människornas och djurens perspektiv, samtidigt som musiken förflyttar sig fördomsfritt från en genre till en annan.

Jan Söderblom, som jobbar både som kapellmästare och violinspelare, har en mångsidig karriär som går ut på att söka nya utmaningar. Han har jobbat intensivt både med finska och utländska orkestrar. Söderblom planerar nuförtiden programmet till Rauma Festivo, och han fungerar också som den konstnärliga ledaren på Grankulla musikfest.

Sopranen Tiina-Maija Koskela gör internationell karriär som opera- och konsertsolist. Hon vann den internationella Lauritz Melchior-sångtävlingen år 2014 och damserien i sångtävlingen i Villmanstrand år 2008. På våren 2018 gör Koskela debut som Senta i Den flygande holländaren av Wagner i Enschede, Nederländerna.

Cellisten Roi Ruottinen uppträder regelbundet både som solist med finska orkestrar och som kammarmusiker. Till Ruottinen har komponerats flera celloverk, och han har gjort samarbete med flera viktiga kompositörer som Saariaho, Penderecki, Lachenmann, Wennäkoski och Pulkkis. Sedan år 2013 har Ruottinen fungerat som lektor i cellospel på Sibelius-Akademiet.

Kammarkören Key Ensemble räknas för tillfället till en av de mest intressanta finska toppkörer, och de har blivit kända framför allt för sin rena och fylliga klang samt innovativa konsertprogram. Körens skivor, som har letts av Teemu Honkanen, har fått flera priser.

Sant eller falskt i Åbo konserthus torsdagen den 21 september kl. 19.00. Tjuvstart i caféet kl. 18.00. Jan Söderblom, kapellmästare, Tiina-Maija Koskela, sopran, Roi Ruottinen, cello, Key Ensemble, Åbo filharmoniska orkester. Sibelius – Pulkkis – Rautavaara. Biljetter 23,50/18,50/9,50 €.

Sant eller falskt? –konserten som en del av Musikerförbundets och Gramex jubileumsår

I år firar både Musikförbundet sitt 100-årsjubileum och upphovsrättsorganisationen Gramex sin 50-årsdag. Organisationernas gemensamma jubileumsprojekt är en konsertserie som ordnas i åtta städer. Åbo filharmoniska orkesters Sant eller falskt-konsert torsdagen den 21 september kl. 19. är en av konserterna i serien.

”Förbundets och Gramex jubileumsår är ett bevis på hur ett målmedvetet arbete för levande musik kan bära frukt. Både förbundet och Gramex är i bästa skicket någonsin och båda har nått en uppskattad position i fältet. Detta har möjliggjorts tack vare många människors hårda arbete. Vi firar dessa prestationer och vill samtidigt se framåt.” säger Musikerförbundets ordförande Ahti Vänttinen.

”Gramex vill gratulera Musikförbundet för sitt hundraåriga arbete och för de prestationer som gjorts under denna tid. Gramex halva århundrade är däremot ett framgångsrikt bevis på ett fungerande samarbete mellan musiker och producenter. Det finns alltså skäl till fest och tack vare symfoniorkestrarna och beställningsverkens tonsättare har vi en förtjusande konsertserie framför oss.” säger Ilmo Laevuo, ordförande för Gramex.

Nyckelord: