Föriduvan föddes som ett samarbete mellan den öppna småbarnspedagogiken vid Åbo stad och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet med syftet att berika små barns språk och erbjuda barnen en upplevelse av att växa i gemenskapen. Som beskyddare för språkprojektet Föriduvan fungerar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Bild: Föriduvan åkte med färjan i Viktors famn.

Barn som deltar i klubbverksamheten inom bildningssektorn i Åbo stad och i dagklubbarna i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet läste upp dikter på finska och svenska som de själva skrivit på färjan Föri tisdag 3.10.2017.

Bild: Föriduvan åkte med färjan i Viktors famn.

Dikterna väckte Föriduvan att flyga ut med diktens budskap runtom Åbo och varför inte hela världen. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen fungerar som beskyddare för projektet Föriduvan, vars syfte är att berika barns språk. Grahn-Laasonens hälsning lästes upp för barnen. 

Bild: Man får lämna sina egna ramsor i diktlådan,  därifrån åker de vidare ut i världen.

Föriduvan bygger bo på barnavdelningen Saga på Åbo stads bibliotek

En liten grå duva
med en sjömanshatt,
sjöng med sin vän SvarteKatt,
om en guldig vänskapsskatt.

Syftet är att dessa dikter och ramsor får synlighet och en möjlighet att glädja alla Åbobor. Föriduvans bo kommer att finnas vid barnavdelningen Saga på Åbo stadsbibliotek – i en fågelholk, dit barnen tillsammans med sina föräldrar kan lämna sin egen dikt. På motsvarande sätt får man ut ur fågelholken ta med sig dikter som barnen skrivit och på detta vis förs den gemensamma upplevelsen vidare.

Föriduvans resa kan följas på bildningssektorns och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets kanaler för sociala medier. Man kan dela sina egna dikter och bilder på korten med taggen #Föripulu.

Berättelsen om Föriduvan och allt material finns på adressen www.turku.fi/sv/duvan.

Bild: Till näst styr Föriduvan näbben mot Åbo Bokmässa.