Onsdagen den 18 oktober samlar Århundradets kulturgala, en av höjdpunkterna för Finlands självständighets jubileumsår, det hundraåriga Finlands kulturmakare, -älskare och -forskare på Logomo i Åbo. I samband med galan vill man hedra finländsk kreativitet genom att belöna ovanligt betydande kulturaktörer och -gärningar.

Förutom att granska den hundraåriga perioden av självständighet kommer blickarna också att riktas mot framtiden: fyra priser kommer att delas ut i kategorin Kulturens framtid. De andra prisklasserna är bl.a. århundradets museum, bok, kulturgärning och kulturpåverkare samt Finland-priser som delas ut av Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho.

Mellan prisutdelningarna får åskådarna njuta av högklassig underhållning. På Logomos scen får vi se solisterna Paula Koivuniemi, Katri Helena, Irina, Jenni Vartiainen och Mikko Leppilampi och operasångarna Helena Juntunen och Matti Salminen. Grupperna Northern Kings, Rajaton och Dallapé bjuder på heavy metal, a cappella och underhållningsmusik.

Förutom uppträdanden av Åbo filharmoniska orkester och Åbo Stadsteater kommer man under kvällen också att få se Jorma Uotinens danskonst, cirkusproffs konststycken och modekonstnär Jukka Rintalas utställning av aftonklänningar.

Allmänheten kan delta i galan antingen som publik på plats eller genom att titta på TV1:s direktsändning. Man kan rösta på århundradets kulturperson ända till galans slutmetrar, eftersom vinnaren offentliggörs som kvällens höjdpunkt kl. 22.55.

Priset är en miniatyr av Wäinö Aaltonens Guldlilja

Miniatyrskulpturer av Guldliljan delas ut till Kulturgalans vinnare. Den förgyllda kvinnofiguren är en kopia av den ursprungliga skulpturen Guldliljan av Wäinö Aaltonen, den mest kända skulptören under Finlands tidiga självständighet. Genom priset vill man hedra Wäinö Aaltonens minne som konstnär och kulturpåverkare.

Skulpturerna har skapats genom noggrann 3D-avbildning och de har fästs vid en stenfot. Skulpturens yta är beklädd med äkta guld. Priset har designats av formgivare och designer Miia Liesegang, medan statyetterna förgylldes av förgyllarmästare Raimo Snellman.

Guldliljan är en unik träskulptur på cirka en meter som tillverkats på ett tekniskt ovanligt sätt. Skulpturen skaffades till Åbo stads konstsamling i slutet av 2014, vilket var en stor händelse för muséet, eftersom det nuförtiden finns mycket få av Wäinö Aaltonens unika skulpturer på den öppna marknaden. Guldliljan i trä visas upp på Århundradets kulturgala och därefter på Wäinö Aaltonens museum fram till slutet av 2017.

Ytterligare information:

Kulturgalan: kontaktchef Antti Kirkkola, 050 559 0103, antti.kirkkola@turku.fi

Statyn Guldliljan: intendent Riitta Kormano, 050 371 0254, riitta.kormano@turku.fi

http://kulttuurigaala.fi/

 

Bild: Åbo Museicentralen