Torsdagen den 26 och fredagen den 27.10 kl. 19 i Konserthuset får vi höra Wienkompositörer samt Esa-Pekka Salonens pianokonsert.

Christian Kluxen, som är känd som ”den mäktige vikingen” i topporkestrar världen över, återvänder för att dirigera Åbo filharmoniska orkester i en konsert med den internationellt framgångsrike Juho Pohjonen som solist. Konserten är den andra konserten i serie Klangsmaker, som före konserten bjuder på smakprov från tonsättarnas tallrikar under ledning av musikforskaren Susanna Välimäki. Tjuvstarterna arrangeras i Konserthusets caféet en timme före konserterna.

Anton Weberns Passacaglia inleder konserterna. Passacaglia är ett verk från brytningstiden i Weberns produktion. Verket utgör kulmen på Weberns senromantiska period, men samtidigt star det redan på tröskeln till expressionismen. Före pausen får vi höra Esa-Pekka Salonens mångfacetterade pianokonsert, vars uruppförande i New York år 2007 var en stor framgång. Verket har en krävande pianopartiet och ibland är piano en despotisk solist och ibland är det en del av orkestern. Konserterna slutar med Richard Strauss berömda tondikt Tod und Verklärung, Död och förklaring.

Dirigent Christian Kluxen har fått Danmarks dirigentförenings Arne Hammelboe-stipendium tre gånger. År 2007 fick han Jacob Gade Grand Prize för dirigentstudier i New York. Åren 2010-2013 var Kluxen medlem i Tyska musikradets Dirigentforum, och år 2013 tilldelades han musikpriset Gladsaxen. Under säsongen 2017–2018 dirigerar Kluxen i Norrköping, Trondheim och Åbo.

Juho Pohjonen är ett toppnamn bland finländska pianister och en av de mest internationellt kända nordiska pianisterna för tillfället. Pohjonen är berömd för sin vida repertoar och sina intensiva tolkningar. Pohjonen har vunnit priser i ett flertal finländska och internationella pianotävlingar, bland annat Klavier Festival Ruhr-stipendiet år 2009.

I oändlighet i Åbo konserthus to 26 och fre 27.10 kl. 19.00. Klangsmaker to 26.10 kl. 17.30. Tjuvstarter kl. 18.00. Christian Kluxen, dirigent, Juho Pohjonen, piano, Åbo filharmoniska orkester. Webern – Salonen – Strauss. Biljetter 23,50/18,50/9,50€.

Nyckelord: