Den största fyrtaktsmotorn som någonsin byggts på Wärtsiläs fabrik kommer att ställas ut som museiföremål vid Varvsstranden. Wärtsilä transporterar den från Italien till Åbo, dit den enligt planen ska anlända under onsdagen den 25 oktober.

Ett av maskinverkstadsindustrins konststycken i Åbo är den första W6L64-motorn. Bakom bokstavs- och sifferkombinationen är den största medelsnabba typen av fyrtaktsmotor som någonsin byggts på Wärtsiläs fabrik. Motorer av denna typ används t.ex. i frakt- och containerfartyg.

Motorn byggdes 1996 i Åbo. Den flyttades först till laboratoriet i Vasa för testkörning och därifrån sedan till Wärtsiläs laboratorium i Trieste där den förvarats de senaste åren. I början av 2000-talet producerades på fabriken i Trieste endast 17 st. W64-motorer för kunder. Nu återvänder Åboproffsens stolthet hem. Wärtsilä transporterar W6L64-motorn till Åbo sjövägen, dit den enligt planen ska anlända under onsdagen den 25 oktober.

Wärtsilä vill i samarbete med Åbo stad ställa fram jättemotorn på en synlig plats vid mynningen till Aura å, på det område där det tidigare skeppsvarvet funnits. Då motorn anländer till Åbo flyttas den genast från fartyget till en tillfällig placeringsplats vid Varvsstranden. Motorns yttre mått är respektingivande: bredden är ca 4,4 meter, längden 9 meter och höjden 7 meter. Motorn väger 236 ton. Motorns historia ställs i framtiden ut i samarbete med Forum Marinum och anknyts starkt till den bestående utställningen om maskinverkstadsindustrins historia i Åbo, som visas i havscentret.

Åbo Fastighetsaffärsverk har inlett en process för att ansöka om bygglov för den slutliga placeringen vid Varvsstranden mellan två museilyftkranar, i närheten av den tillfälliga placeringsplatsen.

W6L64-motorn transporteras med fraktfartyget MV Annette till Åbo. Skeppningen i Aura å väcker intresse i Åbo fastän projektskeppningen i den här storleksklassen också har krävt mycket förhandsplanering av hamnfolket.

- Det var länge sen ett fraktfartyg på allvar har löpt in i Aura. Fartyget som nu anländer till Aura å är ett så kallat Heavy Lift-fartyg vars namn avslöjar att hon är en ståtlig syn, prisar hamnmästare Antti Pekanheimo.

- Jag är verkligen glad att den gamla klassiska motorn kommer att bevaras som museiföremål vid kajen. Den kommer alltid att påminna oss om att Varvsstranden en gång i tiden var en skeppningskaj även för stora motorer, säger Pekanheimo.

- Denna motor är ett fantastiskt exempel på aboensiskt kunnande och branschens historia. Vi är glada över att den i samarbete med Forum Marinum och Åbo stad kommer att ställas ut som museiföremål vid Aura ås strand. Att flytta motorn tillbaka till Åbo har involverat flera parter, och vi vill tacka var och en. Byggandet av världens största medelsnabba dieselmotor i Åbo 1996 är ett av flera intressanta Wärtsiläprojekt som jag personligen medverkat i, berättar Leo Laakso, chef för produktplaneringen hos Wärtsilä.

Den upp till 152 meter långa och 21 meter breda MV Annette bogseras till Aura å med hjälp av ett bogserfartyg. Den enorma motorn demonteras på Varvsstranden med hjälp av fraktfartygets egna lyftkranar. Allmänhetens tillträde till strandområdet begränsas medan lyftningen pågår. Det är tryggast att följa fartygets ankomst och lyftningsarbetet på Aura ås västra strand.

MV Annettes beräknade ankomst till Åbo är onsdagen den 25 oktober klockan 13. Ankomsten kan följas här.