Självständighetens jubileumsår till ära inleder också Åbo sin julsäsong i Finland 100-anda. Julbelysningen längs Universitetsgatan tänds av krigsveteranen Kelpo Lehto.

Julens stig öppnas i Åbo centrum lördagen den 25 november 2017 då den traditionella Sagolika julöppningen firas. Julens stig är en julbetonad temahelhet som sträcker sig från Åbo domkyrka till Humlegårdsgatan och består av evenemang, belysningar, vackra skyltfönster och naturligtvis jultorget på Salutorget.

Den Sagolika julöppningen avrundas med tändningen av julbelysningen cirka klockan 17. I år är det krigsveteranen Kelpo Lehto från Åbo som i Finland 100-anda har valts ut för att tända belysningen. Det handlar om en hedersuppgift som under tidigare år tilldelats till bland annat Robin, Michael Monroe och Pekka Hyysalo.

Under julöppningsdagen får vi se uppträdare av alla de slag. Dagen inleds med sagolika figurer, körer, akrobater och dansare som ger sig ut i centrum på torg och gator. Dagen kulminerar i en parad genom staden, tändningen av julbelysningen och kvällens show på gågatan. På gågatan uppträder bland annat trapetsartisten Pauliina Räsänen som är bekant från Cirque du Soleil och Slava Volkov som är världsmästare i akrobatik. Kvällsprogrammet leds av Rosanne Parikka.

Den Sagolika julöppningen i Åbo är en del av den riksomfattande gemensamma Finland100-julöppningen. Den gemensamma julöppningen firas i trettio finländska städer och kommuner under samma veckoslut. På varje ort ordnas evenemanget med eget, särpräglat program.

Helheten Julens stig genomförs av Åbo Stadscentrumförening rf i samarbete med staden, centrumföretagen och andra partner.

Dagens tidtabell preciseras närmare evenemanget.

www.joulunpolku.fi