Förra året gav Åbo stad Åboborna de populära Sagobroarna som julklapp. Nu får Åboborna och alla finländare som gåva Finland100 till ära Sagolika Aura å som glädjer både Åbobor och turister från början av december till april.

Sagolika Aura å är ett stort ljuskonstverk som utstrålar färg och ljus på Auraåns broar och stränder. Helheten som består av Janne Auvinens ljus- och ljudkonstverk fyller åstranden mellan Åbo domkyrka och Åbo slott med två upplevelsebroar, ljusinstallationer och ljudlandskap som man kan njuta av via en app.

Teaterbron omvandlas till en bro med Sagan om Ringen®-tema och Biblioteksbron till en bro med klassisk musik.

Teaterbron är, precis som Sagobron förra året, dekorerad med granar och ljus. Dess ljudlandskap leder besökaren in i Tolkiens Sagan om Ringen-fantasi som även kan ses på huvudscenen på Åbo Stadsteater våren 2018.

På Biblioteksbron får fotgängare njuta av klassisk musik i form av bandupptagningar av Åbo filharmoniska orkester.

– Det är så fint att vi får en fortsättning på Sagobroarna som förtjusade Åboborna förra julen. Vi fick väldigt mycket positiv feedback på broarna och hit färdades besökare från när och fjärran för att se broarna. Enbart via stadens kanaler för sociala medier nådde Sagobroarna 200 000 människor och vi uppskattar att tiotusentals människor besökte platsen, glädjer sig kommunikationsdirektör Saara Malila.

Samla ljudspår och vinn en resa till Karibien

Till helheten Sagolika Aura å hör också aktiverande spelelement som lockar besökare i olika åldrar till åstranden. Genom att ladda ner appen Sagolika Aura å till mobilen kan du uppleva miljön kring åstranden på ett helt nytt sätt.

På sträckan mellan Åbo domkyrka och Åbo slott finns elva ljudlandskap. Appen leder dig från ett område till ett annat och efter att varje ljudspår har sparats skapar de tillsammans en fin musikupplevelse. Efter att ha samlat varje ljudspår kan du delta i en utlottning där huvudpriset är en resa till Karibien. Utlottningen sker 6.4.2018.

Staden satsar på belysningen av Aura å och centrum

Helheten Sagolika Aura å är en del av den jubileumsplan som Åbo stadsfullmäktige i våras fattade beslut om jubileumsåret för Finlands självständighet till ära. Den ingår även i spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet. Helheten finansieras med avkastning från Fonden för stadens förskönelse. 

Fonden för stadens förskönelse är en donationsfond som grundats på beslut av Åbo stadsfullmäktige genom att man förenat olika fonder. Avkastningen har i år använts bl.a. till nya väggmålningar dvs. muralmålningar, stadens odlingslotter och plantering av blommor.

– Utvecklandet av centrumområdet främjas särskilt av hur Sagolika Aura å med hjälp av ljus och ljud förstärker centrumområdets livlighet året runt under de mörkaste månaderna, säger Timo Hintsanen, stadsplaneringsdirektör på Åbo stad.

Invigningen av Sagolika Aura å ordnas vid åstranden lördag 2.12 klockan 17. På programmet står bl.a. ljudäventyr, smakprov på föreställningen Sagan om ringen som får sin premiär på Åbo stadsteater i februari samt en föreställning med Euga-kören.

Konstverket har planerats av ljus- och ljudkonstnären Janne Auvinen tillsammans med medieteamet RYHMÄ 106. I teamet ingår ljudplanerarna Eero Auvinen och Iiro Laakso, belysningsplanerarna Petteri Unkila och Eero Helle samt arrangemangsplaneraren Oskar Krogell.