Egentliga Finlands Estlandscenter ger en gåva till det hundraåriga Estland: en rad evenemang som börjar den 10 januari 2018 med en utställning om esternas väg till Australien.

Estland blev självständigt den 24 februari 1918, mindre än tre månader efter Finland. Egentliga Finlands Estlandscenter ger en gåva till det hundraåriga Estland: en rad evenemang som börjar den 10 januari 2018 med en utställning om esternas väg till Australien.

Utställningen vid Migrationsinstitutet i Åbo beskriver de estniska flyktingarnas liv i tyska flyktingläger under åren 1945–1950. En del av flyktingar flyttade senare till andra länder, t.ex. till Australien.

Esternas väg till Australien -utställning

I början av året ordnas förutom självständighetsfestligheterna också i februari–april en föreläsningsserie om Estland vid Egentliga Finlands Estlandscenter (Brinkalahusets innergård), 8.3 ordnas en filmdag med estniska filmer vid Åbo huvudbiblioteks Studio och 16.3 ordnas en barnfest i konst- och aktivitetshuset Vimma. Evenemangen finns i Åboregionens evenemangskalender under ”Estland 100”.

Gåvor till hundraåringen

Estlands hundraårsjubileum har på många sätt och viss hämtat fart från Finlands jubileumsår. Alla i Estland får ge gåvor till hundraåringen – idéer, förslag, konstverk, evenemang eller talkodagar. Gåvan kan ges av en enskild människa eller så kan den planeras av en större grupp.

Under den sovjetiska ockupationen firades Estlands nationaldag inte, men numera firas i Estland förutom den egentliga självständighetsdagen också den dag när Estland återigen blev självständigt, den 20 augusti. Den här dagen firar man minnet av när Estland 1991 deklarerade att självständigheten restituerats.