Åldringarnas rådgivnings- och styrningstjänster utvecklas i ett gemensamt projekt i Egentliga Finland.

Mera information:

KomPAssi-projektet (2017-2018) är Social- och hälsovårdsministeriets ledande projekt och en del av  projektet ”utveckling av åldringarnas hemvård och förstärkning av närståendevård i alla åldrar”.

Projektet förverkligas via regionalt samarbete och i det deltar samtliga 27 kommuner i Egentliga Finland. Åbo stad fungerar som projektets administratör. I planeringen och förverkligandet deltar även aktörer från den tredje och privata sektorn i Egentliga Finland.

Målet med projektet är:

  • att centralisera åldringarnas servicestyrning och -rådgivning med gemensamma metoder och kriterier
  • att utöka servicen inom närståendevården för att stöda åldrande närståendevårdare och vårdbehövande
  • att utveckla en digital serviceplattform för invånare, experter samt företag och organisationer i

KomPAssi - centraliserat klient- och servicestyrningsprojekt i Egentliga Finland

Testa: asiakasneuvonta (på svenska)

I projektet sammankopplas främst rådgivning och styrning via telefon. På detta sätt kan samtalen besvaras med större säkerhet och öppethållningstiderna kan förlängas. Under projektets gång kan kunden förutom genom befintliga tjänster (t.ex. rådgivning och styrning ansikte mot ansikte) även ta kontakt med kundrådgivaren via en chat-funktion på internet. Chat-funktionen är öppen vardagar kl. 9-15 på adressen www.asiakasneuvonta.fi

Försöket inleds 4.4.2018 och pågår i 3 månader. Förutsatt att försöket är lyckat fortsätter verksamheten som en del av den kommunala handledningen och rådgivningen.

Med hjälp av försöket med centraliserad kundhandledning och rådgivning skapas ett enhetligt tillvägagångssätt att arbeta med tjänsterådgivning och handledning för åldringar i hela Egentliga Finland. Försöket erbjuder mångsidigare kontaktsätt för kunden. Målet är att befrämja den landskapliga gemenskapen och likvärdigheten.

Deltagarna i försöket är Perusturvakuntayhtymä Akseli, S:t Karins, Lundo, Nådendal, Pargas, Pöytis, Reso och Ruskulla samverkansområden, Åbo och Nystad. Utöver detta deltar även Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Åbonejdens Alzheimer-förening r.f. och Åbo Regionens Närståendevårdare och Vänner r.f.