Årets nyåbobo Ali Sagal och föreningen Nuorten TyöTuki ry, som tilldelades utmärkelsen årets mångkulturella handling, skapar på sina respektive håll ett mångkulturellt och tolerant Åbo. Mångkulturella rådet i Åbo valde vilka som ska tilldelas utmärkelserna utifrån stadsbornas förslag redan för 13:e gången.

Enligt invånarnas motiveringar är 2018 års nyåbobo Ali Sagal en ihärdig, hjälpsam och aktiv kvinna som på ett betydande sätt har hjälpt unga att bli integrerade i Finland. Sagal har själv anpassat sig strålande till det nya landet och det finländska samhället. Som en aktiv organisationsaktör är hon ett synligt och utmärkt föredöme och en storasysters- och modersfigur särskilt för unga Åbobor med invandrarbakgrund.

Ali Sagal flyttade från Somalia till Finland för 28 år sedan. Hon är ordförande för LSSRY, somalierföreningen i sydvästra Finland och arbetar ??

Utmärkelsen Årets mångkulturella handling till Nuorten työtuki ry

Nuorten TyöTuki ry producerar effektiva vägar till arbete och utbildning för kunder vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå. Förutom verkstadsverksamhet erbjuder föreningen även bland annat karriärplaneringstjänster, undervisning i finska och annan utbildning för invandrare.

På Nuorten TyöTuki lär sig invandrare om finländsk kultur och i synnerhet finländsk arbetskultur, de får regelbunden undervisning i finska, de får lära sig nya färdigheter och bekanta sig med såväl infödda finländare som andra invandrare, sägs det i motiveringen.

Enligt motiveringen arbetar Nuorten TyöTuki mycket för att förebygga marginalisering av ungdomar och föreningens verksamhet har också en betydande sysselsättningseffekt.

Trots recessionen fortsatte arbetet på föreningens verkstad och med ungdomar. Inom ramen för den verksamhet som Nuorten TyöTuki erbjuder samverkar invandrare och infödda finländare och hjälper ungdomar i en mycket svår situation att få arbete, sägs det i motiveringen.

Bild: Nuorten TyöTuki ry föreningens Jyrki Heinonen och Eija Salminen med Årets nyåbobo Ali Sagal

Utmärkelserna delas ut vid festen för nya medborgare 10.4.2018.

Stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen delar ut utmärkelserna Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2018 tisdag 10.4.2018 på festen för nya finländska medborgare på FBK-huset i Åbo.

Festen är en gemensam gratulationstillställning av kommunerna i Åboregionen för över sexhundra nyfinländare som förra året fick finländskt medborgarskap i vår region. Festtalet på evenemanget hålls av redaktör Yagmur Özberkan, som bland annat har blivit känd genom radioprogrammet Mahadura & Özberkan på Yle Puhe.