Åbo stad presenterade sig i Paris för den parisiska kulturen, näringslivet och mediepåverkarna under ledning av stadsdirektör Minna Arve på Finlands ambassad tisdagen den 24.4.2018. Besöket ordnades i samarbete med Finlands ambassad i Paris, Åbo musikfestspel och Visit Turku. Värd för besöket var ambassadör Teemu Tanner.

Åbo utvidgar genom sin nya stadsdirektör sitt internationella blickfång och börjar i allt mera omfattande och systematisk utsträckning idka internationellt arbete.

– Vår vision är att Åbo tar steget från sin nationella roll som storstad till serien betydande europeiska städer och blir ett intressant objekt för internationella köpare både i fråga om boende och investeringar. Vi samarbetar inom Östersjösamfundet och effekterna av vår verksamhet sprider sig utanför Finland, säger stadsdirektör Minna Arve.

– I Paris och även inom det övriga internationella arbetet och i kommunikationen framhävs hur man i Åbo samarbetar intensivt med staden, företagen, högskolorna och andra aktörer för hela regionens väl. Det här är Åbos starka sida, fortsätter Arve.

Åbo presenterade sig i Paris som den finländska kulturens vagga, som huvudstaden för världens vackraste skärgård och som motorn för Finlands starka ekonomiska tillväxt just nu. Under evenemanget framförde franska musiker högklassiga verk ur repertoaren för Åbo musikfestspel som firar sitt 60-årsjubileum nästa år.

Åbo stadsdirektör Minna Arve med ambassadör Teemu Tanner.

Åbo satsar på cirkulär ekonomi och bekämpning av klimatförändringen samt förebyggande av marginalisering

På evenemanget i Paris berättade man förutom om kulturen även om Åbos strategiska mål, framför allt om reaktionen på klimatförändringen genom att påskynda målet för kolneutralitet och om förebyggandet av ojämlikhet och marginalisering.

Finlands framgång ses i framtiden basera sig kraftigt på cirkulär ekonomi, cleantech och grön tillväxt. I Åbo och i Egentliga Finland finns redan nu högklassig kompetens inom området och företagsverksamhet och Åbo stads resultatrika energi- och klimatåtgärder har vunnit erkänsla för sitt nationella föregångarskap i de stora städernas serie.

– 2029 fyller vår stad 800 år. Då är Åbo Finlands och en av världens första kolneutrala städer. Det här är, när målet förverkligas, en verkligen betydande prestation i världsklass som Åbo målmedvetet arbetar för, betonar stadsdirektör Arve

Åbo som fyller 800 år är också en föregångare när det gäller förortspolitik. Åbo har de nöjdaste invånare bland storstäderna i Finland.

– Vi ingriper med effektivare åtgärder än tidigare i ojämlikhet i områdena och förorterna, för att Åbo nu och i framtiden ska vara en bra plats att bo på för alla, säger Arve.

Anna Danik (mezzo-sopran) och Suzana Bartal (piano).