Åbo är en fantastisk stad för friluftsliv. Under sommaren visar den sina bästa sidor. De flesta möjligheter till friluftsliv är tillgängliga för alla när som helst och ofta dessutom avgiftsfritt. Ofta är det enda du behöver göra att ta på dig skorna och gå ut.

Den nya kampanjen Hela Åbo lever friluftsliv lyfter fram de många möjligheterna till friluftsliv i Åbo och påminner om vardagsmotionens betydelse. Motion behöver inte alltid betyda att man sliter och svettas på en idrottsplats. Du kan förbättra ditt välbefinnande genom små val i vardagen. Du kan till exempel göra naturen till en del av din vardag genom att välja en rutt till jobbet, skolan, affären eller hobbyn som går genom parker och skogar eller kanske längs stränder. Forskning har visat att fysisk aktivitet utomhus inte känns lika tung som när man är inomhus. Naturen har också en uppiggande verkan och hjälper dig att återhämta dig från stress.

– Naturen är en lättillgänglig och mångsidig motionsplats som lämpar sig för alla åldrar. Alla har också möjlighet att utnyttja möjligheter till friluftsliv och vistelse i naturen på olika håll i staden, oberoende av inkomster, tipsar idrottsservicechef Minna Lainio-Peltola från Åbo stads idrottscentral.

Ibland kan det vara bra att se på sin hemstad med en besökares ögon för att upptäcka gatorna, de vackra parkerna, de lummiga skogarna och de olika möjligheterna vid vattnet på ett nytt sätt.  I kampanjen lyfts möjligheterna till friluftsliv i Åbo fram genom fyra teman: den urbana stadsmiljön, skogarna, parkerna och vattnet.

Stadsmiljön kan man utforska exempelvis med hjälp av kulturmotionskartorna. I skogarna kan man promenera längs Paavostigarna, orientera eller gå på guidade vandringar. I parkerna erbjuds till exempel lekparksgymnastik för vuxna och handledning i användningen av utegymutrustning. Vattnet kan man njuta av bland annat på utebaden och badstränderna eller varför inte genom att paddla.

– Kampanjen Hela Åbo lever friluftsliv fortsätter den tidigare kampanjen Hela Åbo motionerar genom att särskilt föra fram motionsplatser som möjliggör en aktiv vardag under våren och sommaren, konstaterar Lainio-Peltola.