Under veckan uppträder orkesterns musiker i små ensembler runtom i staden och gör musiken till en del av stadsbornas vardag.

Alla av veckans konserter som är öppna för allmänheten är avgiftsfria.

Den exakta tidtabellen, konsertprogrammen och ensemblerna hittar du på adressen tfo.fi.
Därtill delas programblad ut under veckans evenemang.

Konsertpicknick och virtualäventyr lö 26.5. (mera information på finska)

Åbo filharmoniska orkester kommer med musiken till stan 20–26.5.2018. Under veckan uppträder orkesterns musiker i små ensembler runtom i staden och gör musiken till en del av stadsbornas vardag. Man kan njuta av musiken under sammanlagt 20 konserter som är öppna för allmänheten. Därtill uppträder ÅFO:s musiker också i bland annat skolor och på ålderdomshem. Alla av veckans konserter som är öppna för allmänheten är avgiftsfria.

Veckan kulminerar lördagen den 26 maj i Konsertpicknicken som hålls i Konserthusets övre aula. Förhoppningen är att förmiddagen, en idé som har tagits fram av en grupp vuxenstuderande vid Humak:s kulturproduktionslinje, ska locka särskilt familjer samt noviser att ta del av orkestermusik. Man får ta med sig egen matsäck, picknickfilt och mobiltelefon till det hemtrevliga evenemanget. Vid konserten får man höra lätt klassisk musik och bekanta melodier från Bach till Piazzolla. Före konserten, från och med kl. 10, kan man med sin egen smarta enhet delta i ett virtuellt äventyr som genomförs med applikationen Arilyn. Under evenemanget presenteras ÅFO:s nya maskot som har inspirerats av Åbos emblemfågel, skogsduvan, och genom en tävling för allmänheten vill man också hitta ett namn åt maskoten.

Under musikrundtursveckan får man höra musik över hela skalan, allt från Mozart till modern konstmusik och från Abba till blues. ÅFO:s små ensembler varierar från konsert till konsert och vi får höra musik för både större stråkensembler och för ensembler som består av bara några personer. Den första av konserterna hålls på söndagen den 20 maj och den sista hålls på lördagskvällen den 26 maj.

En av veckans mest centrala konsertplatser är Åbo stadsbiblioteks huvudbibliotek, där sammanlagt fem konserter ordnas under måndag och tisdag på kunskapsavdelningen. I Hansakvarteret hör vi däremot två olikartade konserter. Vid den första konserten på onsdagen uppträder en valthornsduo och vid den andra på torsdagen uppträder en hel stråkorkester. På lördag och söndag besöks Åboregionens byagårdar av en salongsorkester som består av mer än tio personer. Vid Slottsgatans Bar Ö framförs däremot på fredagskvällen en konsert där man får höra ett utbud av ovanligare modern konstmusik och modern musik. En något mer speciell grupp är Sir Slim Band, vars medlemmar med vänner framför blues och rytmisk musik på fredagen i restaurang Hometown i Salo och på lördagen i restaurangen Anniskelukahvila Tiirikkala i Åbo. Under veckan kan man lyssna till mindre ensembler i Runosbackens bibliotek, Bagarla församlingshem, Åbo domkyrka, köpcentret Skanssi och Café Art.

Program:

SÖ 20.5.

Byagårdarnas salongsorkester
14.00 ǀ Korois vårdagar
Salongsorkester

MÅ 21.5.

Risukimppu
12.00 ǀ Huvudbiblioteket
Fagottrio

Forte
16.30 ǀ Runosbackens bibliotek
Stråkkvartett

Huilu2
17.00 & 17.45 ǀ Huvudbiblioteket
Flöjtduo

TI 22.5.

Bach, Bach & Hoffmann
15.30 ǀ Huvudbiblioteket
Harpkvintett

Harppu ja viulu
16.30 ǀ Huvudbiblioteket
Harp-violinduo

ON 23.5.

Två horn
13.00 ǀ Hansakvarteret
Valthornsduo

Fortissimo
18.00 ǀ Bagarla församlingshem
Stråkkvartett

TO 24.5.

Duo Kirkkokummitukset
13.00 | Domkyrkan
Dulcian och serpent

ÅFO:s stråkar: Hansatorget
16.00 ǀ Hansatorget
Stråkorkester

FR 25.5.

ABBA + R
16.30 ǀ Skanssi
Violin och bakgrundsmusik på band

Kaffe och klassiskt
17.00 & 18.00 ǀ Café Art
Pianotrio

Modern @ Ö
18.00 ǀ Bar Ö
Modern musik med annorlunda ensembler.

Sir Slim Band
22.30 ǀ Restaurang Hometown, Salo
Blues Band

LÖ 26.5.

ÅFO:s stråkar: konsertpicknick
11.00 ǀ Konserthusets övre aula
Virtualäventyr | 10.00
Stråkorkester

Byagårdarnas salongsorkester
13.00 ǀ Kurala Bybacke
Salongsorkester

Byagårdarnas salongsorkester
15.00 ǀ Lillheikkilä backstuga
Salongsorkester

Sir Slim Band
20.00 ǀ Tiirikkala
Blues Band

 

 

Nyckelord: