När campus tystnar tar sommar-Åbo över. Ta en bok och picknickfilt med dig eller samla ett kompisgäng! Sommaren 2018 är här.

Ta dig fram med cykel i ett nafs

Stadscykeln Fölläri transporterar dig behändigt ut till sommarnöjet. För längre resor kan du även låna en cykel på biblioteket eller på Visit Turkus kontor.

Hela dagen i parken

Åbos många parker är sommarfavoriter år ut och år in. Bland annat Idrottsparken och Kuppisparken erbjuder perfekta ramar för alla typer av sommarsysslor allt från parkyoga till solbad och spel.

Lugna picknick- och läseplatser finns till exempel i Puolalaparken, på Samppalinnakullen och Vårdberget. Det lönar sig även att komma ihåg Korpolaisbacken där den som bestigit backen får se vyer utöver hela Åbo med solnedgång och allt.

Matsäck med och ut på tur

Sommarturernas klassiker är Runsala, en i Åbo och i närområdena finns det otaliga mänger andra trevliga utflyktsplatser. Du behöver inte egen bil eftersom Föli den här sommaren för ut dig till Kuhankuono, Kurjenrahka nationalpark.  

Även den som far ut till det övre loppet av Aura å invid studentbyn stöter på mäktiga utflyktsterränger och löpspår. Vid Halistenkoski kan du även hyra en kajak eller ett SUP-bräde. Ett utmärkt utflyktsobjekt är även det fina kulturrekreationsområdet vid Kurala Bybacke.

Till stranden och bada

Ta ett bad mitt i staden vid Samppalinna utebad eller åk ut till närmaste strand. På en del stränder finns det grillplatser nära vid havet. En idyllisk kväll med kompisarna vid havet är garanterad!

Stig ombord

Studenten kan lätt åka ut på älven eller havet i Åbo bland annat med Fölis vattenbuss som åker från Aura å till Runsala och Beckholmen. Längre ut på havet kan du segla till exempel på en sommartur till Åbo stads yttre skärgård.

Museer och kultur till studentpris

I Åbo kan den studerande förmånligt njuta av kultur även under sommaren. Och det finns museer i många smaker! Det lönar sig även att titta in i Åbos mest hemliga kafé, dvs. Cafe Qwensel i det förnyade apoteksmuseet. Kaffe och kaka i stilig 1700-tals anda ger särskild stämning för sommardagen.

Det händer 24/7

Ruisrock, Turku Modern och Ilmiö! I Åbo finns det stora och små festivaler och sommarevenemang varje vecka. 

Se på staden med nya ögon

Den nya hemstaden kan betraktas med nya ögon under Culture Walk-rutterna som sammanställts av studerande vid Åbo universitet.

Även kulturmotionsslingorna vid Aura å som låter dig bekanta dig med Åbos gathörn till exempel via mirakel, kärlekshistorier, statyer eller stadshistorier. Ruttkartan kan hämtas till exempel på Åbo huvudbibliotek. Du ser även rutterna via mobilapplikationen Citynomadi som är gratis.

Ut på närresa

Nära Åbo finns världens finaste skärgård, fästningsöar, fyrar, bruk, medeltida ruiner och otroliga picknickplatser. Åk ut till exempel till fästningsruinerna i Kuusisto eller klättra upp med picknickkorgen till kullen vid det gamla slottet i Lundo.  För den som planerar en cykeltur är Skärgårdens cirkelrutt ett måste. Läs mer på webbplatsen Visit Turku eller leta efter nära naturobjekt på sidan utinaturen.fi.