Åbo stad siktar på kolneutralitet fram till 2029. Målsättningen är bland världens mest utmanande. Åbo har ändå goda förutsättningar för att uppnå detta.

Åbo stadsfullmäktige beslutar på måndagen 11.6 om Klimatplanen som ska hjälpa att uppnå målet som är kolneutralitet. Detta förutsätter omfattande förnyelser speciellt i energi- och trafiksystemen samt stadens, föreningarnas och hela civilsamhällets stöd.

Åbo stadsdirektör Minna Arve och stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen ser klimatarbetet som en betydande styrka som Åbo har.

– Åbo är en stad som vågar förnyas och kolneutralitet är en viktig utmaning för oss. Vi har redan märkvärt minskat på våra växthusgasutsläpp och kan nå världens topp i klimatarbete, säger Arve.

– Klimatmålen har fått starkt stöd av beslutsfattarna och invånarna i Åbo. Oron över klimatförändringen och viljan att agera förenar människor såväl i Åbo som också vidare ute i världen, menar Rantanen.

Kolneutral energi och avstående från kol 2025

I enlighet med Klimatplanen blir energisystemet i Åbos område helt kolneutralt fram till 2029. Kolens användning i energiproduktion ska avstås ifrån redan 2025 förutsatt att staten deltar i investeringskostnaderna.

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen välkomnar Åbos linjedragningar med glädje.

– Städernas klimatåtgärder är mycket viktiga. Åbo visar gott exempel. Målet att avstå från kolen redan 2025 och istället satsa på hållbar energiproduktion i eget område är klimatåtgärder som är till nytta för hela Finland.

Åbo Energi och Turun Seudun Energiantuotanto Oy har tagit del av Klimatplanens förberedande och samarbetar för att bygga steg mot kolfri energi.

Åbo Energis verkställande direktör Timo Honkanen ser en ljus energiframtid.

– Energin kommer iallafall inte att stå i vägen för kolneutraliteten. Andelen förnybara energikällor är redan i år över hälften och för kommande år lyfts ribban ännu högre på väg mot en värld av förnybara energiformer. Målen är utmanande och kräver kraftigt utvecklingsarbete.

Energisystemet förnyas hållbart också genom att spara energi och utnyttja områdets energikällor och hela lagringspotentialen mer omfattande än nu. Detta arbete har inletts t.ex. i Skanssis område där fjärrvärme utvecklas mot en flersidig närvärmelösning.

En ny rörelsekultur och kolneutral kollektivtrafik

Trafikens utsläpp strävas efter att halveras från det nuvarande fram till 2029. För att uppnå detta utvecklas omständigheterna för att cykla och gå samt en hållbar trafikkultur kraftigt. Kollektivtrafiken blir helt kolneutral.

Menar kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.

– Kollektivtrafiktjänsterna förbättras ytterligare och hela resekedjan binds ihop så att det är lätt och roligt att röra sig. En kolneutral kollektivtrafiklösning av stort kaliber stöder både klimatmålen och stadens utveckling.

Åbo skapar inte – och kan heller inte skapa – en kolneutral stad på egen hand. Företagen i området och civilsamhället utmanas att ta del av klimatarbetet. Åbo stads åtgärder stöder också områdets andra aktörer i att förverkliga klimatansvaret.

Företagen drar nytta av Åbos klimatåtgärder

Meyer Turkus ansvariga chef Jaana Hänninen anser att Åbos klimatplan öppnar nya möjligheter för varvet.

– Meyer Turku använder el som producerats helt med vattenkraft. Största delen av vårt koldioxidavtryck bildas av fjärrvärmen som vi använder oss av. Då staden förbinder sig till kolneutralt fjärrvärme stöder man starkt målet att minska på skeppbyggnadsprocessens miljöeffekter.

Koldioxidsnål verksamhetsmiljö och främjandet av hållbar utveckling är en standard för företag som de också förväntar sig från staden. Åbo strävar efter att aktivt skapa framtidens verksamhetsmiljö.

Sitras direktör Mari Pantsar uppskattar samarbetet med Åbo stad.

– Sitras uppgift är att utmana och förnya det finländska samhället. Vi har sparrat Åbo klimatförberedelser och anser att Åbo är en stark plats för företag som grundar sin affärsverksamhet på hållbara framtidslösningar. Och just sådana lösningar behöver världen!

Man måste förbereda sig bättre för klimatförändringen

Vid sidan om att behärska klimatförändringen innehåller Åbos klimatplan för första gången också analys av klimatrisker och anpassning till klimatförändringen. De största riskerna i Åbo har att göra med stormar, stora mängder regn och översvämningar samt snabba ekologiska förändringar. Förändringarna i vädret är våldsammare och mer oförutsägbara än förr.

Förberedelseåtgärderna gäller hela samhället. De globala effekterna av klimatförändring kan leda till klimatflyktingar vilket man också i Åbo har förberett sig för. Åbo är i sin helhet en klimathållbar stad och kan förbereda sig effektivt för risker och påverkningar.

Skogarna och grönområdena i Åbo är betydande resurser eftersom de binder kol från atmosfären och jämnar ut t.ex. inverkan av stora plötsliga mängder av regnvatten.

 

 

 

Nyckelord: