Konsertsäsongen 2018–2019 är Leif Segerstams sista som chefdirigent för Åbo filharmoniska orkester. Maestrons period slutar med föreställningarna av operan Salome i maj 2019.

Maestron, som fyller 75 år den 2.3.2019, inledde sin period som chefdirigent i Åbo filharmoniska orkester år 2012 och avslutar den i maj 2019. Under sin tid som chefdirigent har Segerstam haft en betydande inverkan på orkesterns konstnärliga nivå och image. Tillsammans med ÅFO har Segerstam spelat in skivor med bl.a. mer sällsynta verk av Sibelius samt Brahms samtliga fyra symfonier. Under den pågående säsongen slutförs även den omfattande inspelningsserien Beethoven Complete.

Richard Strauss opera Salome fick vid sin tid ett starkt mottagande tack vare sin modiga tematik och sitt tonspråk. Verket är starkt, dramatiskt och passionerat. Till operans mest kända scener hör de sju slöjornas dans under vilken Salome dansar för Herodes. Som gentjänst önskar sig Salome huvudet av Jochanaan, för vilken hon hyser både kärlek och agg. Operan kulminerar i en scen, där Herodes har avrättat Jochanaan och hans huvud förs fram för att läggas vid Salomes fötter.

Åbo filharmoniska orkester framför operan i en konsertant version torsdag och fredag 16-17.5.2019 kl. 19 i Konserthuset. Försäljningen av biljetter till konserten inleds måndag 24.9.2018. I rollen som Salome ser vi för första gången Anu Komsi. I de övriga huvudrollerna ser vi andra finska sångarna, bland annat Tommi Hakala i rollen som Jochanaan.

"Jag debuterade min tidigare Strauss-roll Zerbinetta år 1994 också i Åbo, vid Åbo musikfestspel, under ledning av Leif Segerstam. Och nu är jag glad när jag få äntligen uppföra rollen Salome, och en av de bästa Richard Strauss-ledarna, Leif Segerstam, dirigerar", kommenterar Anu Komsi.

”Välkomna – det här är en smaskens opera! Alla tycker om den. Strauss kunde beskriva kvinnans psykologi och hennes undermedvetna i musik”, berättar Leif Segerstam och fortsätter: ”Salome var min första opera i Nyslott år 1970 – det var ett angenämt uppdrag och publiken gillade den unga kometens tolkning. Jag har framfört Salome bl.a. vid statsoperan i Wien, i Zürich, i Köln, på musikfestspelen i Salzburg och vid Kungliga Operan i Sverige. Dessutom är det ett Strauss-år, år 2019 har det gått 70 år sedan kompositörens död.”

Leif Segerstam är en av Skandinaviens mest mångsidiga tonkonstnärer – dirigent, kompositör, violinist och pianist. Den världsberömde Leif Segerstam har arbetat som dirigent och chefdirigent vid en mängd kända operahus och symfoniorkestrar, som Kungliga Operan i Stockholm, Deutsche Oper i Berlin och Statsoperan i Wien samt radio-orkestrarna i Österrike och Danmark. Han har gästdirigerat vid bl.a. Metropolitan, Covent Garden och La Scala. Till Segerstams omfattande kompositionsproduktion hör bl.a. över 310 symfonier. Hans imponerande karriär har gett honom flera priser. År 2014 tilldelades Segerstam titeln professor av republikens president.

Anu Komsi hör till vårt lands mest internationella koloratursopranstjärnor, som har nått berömmelse vid världens operahus och på betydande konsertscener. Under sin operakarriär har Anu sjungit på de främsta operascenerna och festivalerna i Europa och USA, som La Scala i Milano, franska statsoperan i Bastiljen och musikfestspelen i Salzburg. Komsi gör rollen som Salome för första gången.

Salome i Åbo konserthus to och fr 1617.5.2019 kl. 19. Leif Segerstam, dirigent, Anu Komsi, Salome, Tommi Hakala, Jochanaan, Åbo filharmoniska orkester. Försäljningen av biljetter inleds må 24.9.