Årets mest åbofokuserade evenemang Åbodagen arrangeras igen på söndagen den 16 september. Avgiftsfria museer, stadshusets öppna dörrar, olika händelser samt fyrverkeriet som slutar dagen lockar såväl Åbobor som Åbos vänner.

I år tjuvstartar festen redan på lördag. Symfoni för bollhallen! -konserten av Åbo Filharmoniska Orkester höjer feststämningen. Den avgiftsfria konserten får både idrottsfans och musikälskare göra vågen, när bekanta teman från idrottsevenemang ljuder från Händel till Abba.

På Metsämäki travbana är det spännande när NM-traven är på gång. Nordiskt Mästerskap för kallblod avgörs på lördagen och på söndagen är det fritt inträde till ära av Åbodagen. På båda dagar finns det också trevligt program för barn.

På söndagen är det fritt inträde till alla stadens museer tillsammans med Aboa Vetus, Sibeliusmuseum och Museet Ett Hem. Därtill erbjuder Åbo konstmuseum och Forum Marinum rabatt på biljettpriser.

På stadshuset presenteras för första gången alla förslag för bangårdsområdets upplevelse- och evenemangscenter. Därtill presenterar flera Åbo stads projekt sin verksamhet. Också Estland, som firar sitt 100-årsjubileum är presenterad på platsen.

Brandredskap presenteras på Centralbrandstationen

På Mannerheimsparken kan man följa ledarnas samspel med hundar i agilitytävlingen. Evenemanget ger en försmak av VM-tävlingar som arrangeras i Åbo år 2019. På gågatan avgörs käpphästmästerskapen och man kan bekanta sig med verksamheten av olika föreningar och fullmäktigepartier. Köpcentret Hansa firar sin 30-årsdag med Synttärimania. Vid Salutorget kan man göra en avstickare till infocontainern och fråga om förnyelsen av torget och delta i lotteriet. Möjligheternas torg på Gamla Stortorget erbjuder global stämning, musik och dansföreställningar samt program för barn. På centralbrandstation visar brandmän och primärskötare upp brandbilar och ambulanser. 

Avloppsreningsverkets 50-årsfest firas på Åbodagen tillsammans med stadsbor. Vattenverksmuseet i Halis har öppna dörrar och på Hansagatans reningsverk kan man ta en rundtur i grottan med Jokke Jokijuna.

Fyrverkeriet börjar kl. 21

Till ära av festen är Biblioteksbron belyst med turkos färg, som är Åbo stads signaturfärg. Åbodagens festligheter kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnabacken kl. 21.

Åbodagen har firats sedan år 1961. Evenemanget arrangerades i början av Åbosamfundet och traditionen fortsätter under Åbo stads ledning. Åbosamfundet är fortfarande starkt med i arrangemanget och ordnar bland annat publikomröstningen av Åboflicka och Åbopojke.

Tillsammans med Åbo stad arrangeras dagens program av lokala föreningar, företag samt sällskap och klubbar.

Dagens program: turku.fi/abodagen

Nyckelord: