Åbo stad, cirka 250 kilometer från Stockholm, har en av de snabbast växande ekonomierna i Finland just nu och siktet är inställt på den svenska huvudstaden för att växa ytterligare.

För att utöka näringslivssamarbetet städerna emellan lanseras en rad konkreta satsningar under ett heldagsevenemang 25 september i Stockholm, med talare som Jacob Wallenberg; Mikko Kodisoja, grundaren av Supercell, ett av världens största spelbolag, Mats Eriksson, VD för Load And Haul -affärsenhet av Sandvik, den svenska tillverkaren av gruvmaskiner samt Åbos stadsdirektör Minna Arve.

Förslag för samproduktioner inom film presenters också, ett antal framstående skådespelare och filmproducenter från både Sverige och Finland är på plats.

Åbos näringsliv väntas skapa 30 000 arbetsplatser under de kommande fem åren inom läkemedels-, bilindustrin och sjöfartsnäringen samt på företag som utvecklar artificiell intelligens och lösningar för självkörande fartyg.
- Företag i Åboregionen har en stark kompetens inom sjönäring, utveckling av läkemedel och diagnostik samt bio- och cirkulär ekonomi. Regionen är dragare för hela Finlands ekonomiska tillväxt och inom dessa branscher som utvecklar mycket snabbt, gynnar ett djupare samarbete med Stockholm båda parter, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

Flera internationella bolag är verksamma i Åbo som Meyer Turku, Bayer Nordic, Valmet Automotive, Sandvik och Rolls Royce.

Vid Åbodagen presenteras bland annat planer på en alldeles ny samterminal i Åbo hamn för färjetrafiken mellan Åbo och Stockholm och ett nytt historiskt museum. Under dagen diskuteras även hur trafikförbindelsena mellan Åbo och Stockholm kan förbättras och nyheter som berör städernas gemensamma framtid inom medicin, cleantech, turism och industri presenteras. I sociala medier används #ÅbodagenSthlm för Åbodagen.

Samarbetet mellan Finlands näst största ekonomiområde och Stockholm är redan omfattande. Åbo stad ska utveckla samarbetet vidare genom konkreta satsningar som ska göra Åboregionen till den viktigaste finska handelspartnern för Sveriges huvudstad.

Finland är det tredje viktigaste exportlandet för Sverige och det sjunde viktigaste för import. Sverige är Finlands näst största exportmarknad efter Tyskland. Tanken är nu att Åbo ska öka sin Sverigefokus.

- Åbo utvecklar lösningar inom intelligent trafik i samarbete med Stockholm. Tillsammans med Stockholm och världens andra storstäder arbetar Åbo i främsta ledet mot klimatförändringen och har som mål att vara en kolneutral stad före år 2029, säger stadsdirektör Minna Arve.

Evenemanget hålls på Fotografiska och på den finska ambassadörens, Liisa Maria Talonpoikas, residens i Kungsträdgården.

Program på Åbodagen