Till vinnare av arkitekttävlingen för Upplevelsecentret som ska förverkligas på Åbo bangård har utsetts PES-Arkkitehdit Oy:s tävlingsförslag ”Luoto”. Juryn var enhällig i sitt beslut.

Åbo Upplevelsecenter 

Åbo Upplevelsecenter är en knutpunkt för turism, konserter, kultur, musik, upplevelser, e-sport, idrott samt en plats för vardaglig service, arbete och boende. Totalt kommer cirka 170 000 kvadratmeter våningsyta att byggas på området mellan Åbo järnvägsstation och Logomo. Planområdets yta är cirka 13,2 hektar och det beräknas att ungefär 1500 nya invånare kommer att bo på området. Kostnadsberäkningen för projektet är cirka 500 miljoner euro.

www.turkuratapiha.fi

Enligt juryn är ”Luoto” bäst lämpad för de mångsidiga och krävande målen i arkitekttävlingen. Det framgår av motiveringen att ”Luoto” skapar ett nytt dynamiskt och upplyftande element i Åbos stadsbild, som är i balans med miljön. Samtidigt är interiören och  de yttre utrymmena väl anslutna.

- ”Luoto” är en lyckad funktionell hybrid, där olika aktiviteter stödjer varandra och skapar en attraktiv och upplevelserik helhet som enligt tävlingens mål siktar på framtiden, beskriver juryns ordförande, Åbo stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus.

LUOTO, PES-Arkkitehdit Oy

Till ”Luotos” förtjänster hör bland annat bangårdsområdets rymlighet och luftighet, som förslaget har kunnat hålla trots sin massivitet. Planen avslöjar inte allt på en gång, utan aktiverar människor att gå omkring och bli bekant med området. Områdets parkliknande natur och naturelement på de olika nivåerna av byggnaderna mjukar upp och förankrar helheten i det omgivande landskapet. På området utformas flera naturliga och spännande forum, där människor inom olika branscher möter och därigenom föds synergier och kreativitet, konstateras det i motiveringen.

– Luoto representerar arkitektur i världsklass och utstrålar internationalitet, men samtidigt känns det tillgänglig.  Området kommer att locka människor från sportsfans till arkitekturentusiaster. Åbo kommer att ha ett avundsvärt fint center, som ska fungera som förebild för andra städer i framtiden, anser musiker och designföretag Alvardag Oy:s huvuddesigner Lauri Ylönen, som hördes som expert utanför juryn.

Projektets fortsatta planering sätter genast igång

Enligt Åbo stads stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen skapar vinnarförslaget en utmärkt grund för främjandet av projektet. Målet är att Upplevelsecentret färdigställs år 2022.

– Nästa steg är att PES-Arkkitehdit Oy, representanter för projekt Åbo Bangård tillsammans med Åbo stad förfinar planerna och för planförslaget framåt.  I den fortsatta planeringen kommer uppmärksamhet att fästas vid Upplevelsecentrets anknytning till evenemangscenter Logomo samt vid förbindelser till det kommande resecentret och kollektivtrafikens rutter, säger Hintsanen.

Arkitekttävlingen arrangerades av Turun Ratapihan Kehitys Oy, som planerar Upplevelsecentret i samarbete med Åbo stad och VR-koncernen. Fem arkitektbyråer deltog i inbjudningstävlingen.

LUOTO, PES-Arkkitehdit Oy