Åbo stads projekt Det nya Salutorget bekostar en resa till Salutorget för alla stadens femteklassare. På plats kan eleverna bekanta sig bland annat med arkeologiska fynd.

Anmäl dig med!

I besöksprogrammet ingår en guidning om torgets utgrävningar och dess fynd. Längden av guidningen är ca 15 minuter. Det är möjligt att göra en gångtur runt utgrävningar och på det tillfälliga torget tillsammans med läraren enligt egen tidtabell. Anmälningar senast ett dygn före besöket.

Mikko Grönman
mikko.gronman@turku.fi
Tfn: 0403563130.

Elevbesök till Salutorget fortsätter igen efter att torgets Infocontainer har öppnat dörrarna i ett nytt läge. I början av oktober var femteklassarna från Teräsrautela skolas Suikkila-enhet på besök.

- Betalning av bussresor är en fin gest från staden. Eleverna var ivriga för att få bekanta sig med det gamla Åbo, berömmer klassläraren Ari Alho.

Skatter och ben intresserar

Maria Carpelan från Muuritutkimus Oy fungerar som guide i Infocontainern och visar upp arkeologiska utgrävningar och torgets historia till besökarna. Enligt Carpelan är elevgrupperna speciellt intresserade av fynd gjorda vid utgrävningarna.

- Ofta frågar man att vilket är det värdefullaste föremål som har hittats. Ganska många frågor ställs också om ben och skelett, berättar Carpelan.

Besök för femteklassarna organiseras åtminstone till slutet av året. Torgets Infocontainer betjänar också alla andra stadsbor vid det tillfälliga torget på Salutorget på vardagar kl. 10-15.