Helsingfors och Åbo har beslutat att förlänga den elva år sedan inledda Östersjöutmaningen med en ny 5-årsperiod och med ett uppdaterat gemensamt åtgärdsprogram. Arbetet för närvattnen och Östersjön fortsätter i städernas egen verksamhet och i ett omfattande partnernätverk.

Vad är Östersjöutmaningen?

Östersjöutmaningen är ett kostnadsfritt, internationellt nätverk som fokuserar på vattenskydd och som är öppet för alla aktörer.

Aktörerna inom Östersjöutmaningen har förbundit sig att frivilligt genomföra konkreta vattenskyddsåtgärder som överträffar
bestämmelserna i lagen och kraven i deras egna kärnverksamheter.

I 2018 har vi redan 270 organisationer som medlemmar inom Östersjöutmaningen.

www.itamerihaaste.net/sv

Stadsstyrelserna i Helsingfors och Åbo beslutade vid sina sammanträden på måndagen att fortsätta det gemensamma åtgärdsprogrammet för Östersjön under åren 2019–2023. Det här är Helsingfors stads och Åbo stads tredje gemensamma åtgärdsprogram. I programmet fortsätter man med många beprövade åtgärder för att minska städernas egen vattendragsbelastning och uppmuntra Östersjöns partnernätverk att vidta vattenskyddsåtgärder. I åtgärdsprogrammet för Östersjön ingår också alldeles nya åtgärder för havets väl. Sådana är bland andra att använda biokol, strukturkalk och gips för att binda näringsämnen, att undvika skadliga ämnen i upphandlingar, olika slags snabba försök och nya naturutredningar i småvatten och skärgården.

Havsdeponeringen av muddermassor från Åbo hamn upphör före år 2024. I Helsingfors ser man till att implementeringen av den färska maritima strategin sker på den unika havsnaturens villkor.

I åtgärdsprogrammet för Östersjön ingår nästan 120 åtgärder för städernas närvatten och hela Östersjön. Helsingfors och Åbo bjuder också in nya organisationer att ansluta sig till nätverket och alla de nuvarande deltagarna i partnernätverket för Östersjöutmaningen att förnya sina egna åtgärder och förbindelser för den nya programperioden.

Det breda samarbetet för Östersjön fortsätter

Östersjöutmaningen och städernas första gemensamma åtgärdsprogram för Östersjön inleddes år 2007 på initiativ av de dåvarande stadsdirektörerna i Helsingfors och Åbo. Redan då väckte Östersjöns dåliga tillstånd ökande oro. Stadsdirektörerna betonade havets betydelse som en källa till städernas framgång och stadsbornas välbefinnande. Helsingfors och Åbo har aktivt utmanat även andra aktörer att frivilligt skydda sina egna närvatten och Östersjön. Sedan starten har 270 organisationer från Finland och andra Östersjöländer anslutit sig till Östersjöutmaningens partnernätverk.

Nu startar vi ett nytt slags företagssamarbete och uppmuntrar stadsborna att delta allt mer i verksamheten.

Minna Arve

Även nuvarande Åbo stadsdirektör Minna Arve och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori stöder arbetet och fastställer dess huvuddrag. I och med de nu fattade besluten fortsätter Helsingfors stad bland annat stöda professuren i Östersjöskyddets ekonomi vid Helsingfors universitet. Åbo stad fortsätter finansiera verksamheten i Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

- Städerna ska vara föregångare också inom vattenskyddet. Helsingfors nya maritima strategi och våra stränga klimatmål bidrar till att stöda åtgärdsprogrammet för Östersjön. Städerna ska visa exempel på hur man för samman olika aktörer för att främja mål som upplevs som viktiga. Helsingfors vill utmana stadens invånare, företag och medlemmar av vetenskapssamfundet att tillsammans göra ett renare Östersjön, säger Jan Vapaavuori.

- I över ett decennium har vi förverkligat tiotals konkreta åtgärder för att minska Helsingfors och Åbo städers vattendragsbelastning. Våra partner i Östersjöutmaningen har förverkligat hundratals åtgärder för närvattnen och hela Östersjön. Vi har också förverkligat flera internationella projekt för att utveckla vattenskyddet. Nu startar vi ett nytt slags företagssamarbete och uppmuntrar stadsborna att delta allt mer i verksamheten, säger Minna Arve.

Vattenskyddsarbetet har gett goda resultat

Det systematiska vattenskyddsarbetet har gett goda resultat i Östersjön. Näringsbelastningen har halverats och stammarna av vissa nyckelarter har förstärkts. Trots det är hela havet och våra strandvatten fortfarande i alldeles för dåligt skick.

Enligt den omfattande rapporten som skyddskommissionen för Östersjön HELCOM publicerade på våren är övergödningen fortfarande ett allvarligt problem i nästan hela Östersjön. Dessutom förekommer en alarmerande mängd skadliga kemikalier och mikroplaster i vattenmiljöerna. På grund av detta är många av Östersjöns ekosystem och livsmiljöer hotade. Rekreationsvärdet i strandområdena vid Finska viken, Skärgårdshavet och hela Östersjön är mycket stort. Att skydda havet är till fördel för alla som bor vid Östersjökusten.

Under de senaste åren har flera betydande internationella initiativ tagits för haven. Även ett beslut om att uppdatera skyddskommissionen för Östersjön HELCOM:s aktionsplan har tagits. Helsingfors och Åbo strävar efter att även det nu godkända åtgärdsprogrammet för Östersjön beaktas i uppdateringen.