Åbo filharmoniska orkester och dockteaternätverket Aura of Puppets uppför den dystrare ursprungsversionen av Tjajkovskijs klassiska balett Nötknäpparen.

Under veckorna 44 och 45 cirka 5 400 åttondeklassister, flera skolgrupper och konsertpublik under två kvällskonsert upplever konserten. Kvällskonserter 8–9.11 är slutsåld. Produktion Konsttestarna arrangeras i samarbete med Konstakademi vid Åbo yrkeshögskola.

Storsatsningen Konsttestarna, som finansieras av Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto, möjliggör två besök i konstinstitutioner för tre årskullar åttondeklassister. Nu är det projektets andra år. År 2017 producerade Åbo filharmoniska orkester Hector Berlioz Fantastiska symfonin för konsttestarna.

En uppvisning av Nötknäpparen samt förhand- och efterhandsuppgifter hör till Konsttestarna-besöket i år. Ytterligare får konsttestarna en presentation av konsertetikett inför uppvisningen. Presentation är en kort film som förevisas i Konserthuset. Studerande vid Konstakademin har producerat förhand- och efterhandsuppgifter samt kort filmen.

Vi får uppleva en version byggnad på en saga av E.T.A. Hoffman av Nötknäpparen. I berättelsen ser flickan Clara under julkvällen en märklig dröm, i vilken jättemöss, pepparkakssoldater och levande nötknäppare uppträder. 

Berättelsen tolkas med Aura of Puppets skuggteaterns och Timo Ollilas ljusdesigns medel. Roosa Halme, Anna-Kaisa Kuisma och Mira Taussi har gjortregi, dramaturgi och visuell planering för Nötknäpparen. Uppvisning är en fantastisk visuell helhet, som för fram teman som berör åskådare i alla åldrar och utnyttjar olika konstgenrer för att skapa ett nytt slags scenestetik. Eero Lehtimäki dirigerar konserterna.

 Nötknäpparen-konserterna är också en del av dockteaterfest TIP-Fest 7–11.11.2018.