Julbelysningen vid fågeldammen i Kuppisparken tänds torsdagen den 29 november kl. 18. Stadsborna är välkomna att vara med. Alla närvarande bjuds på glögg och pepparkakor. Belysningen är tänd över jul och nyår ända fram till tjugondag knut.

Julbelysningen ger glädje och ljus till förbipasserande och stadens djurskötare Ville Roivainen har fått många förfrågningar om när ljusen tänds.

- Ljusen piggar upp både oss djurskötare och djuren. Djuren aktiveras och börjar utforska omgivningen och belysningen.

På hösten innan belysningen tänds sover djuren mer än under de ljusare årstiderna.

- Vi har gjort ändringar i djurens diet så att de inte ska börja häcka när det plötsligt blir ljusare. Vi har uteslutit animaliskt protein ur fodret även för att alla våra fåglar ska komma igång med ruggningen. När vintern kommer kontrollerar vi var djuren sover och om någon av hönorna behöver flyttas inomhus, berättar Roivainen.

Traditionen började i samband med iståndsättningen av fågeldammen

Fågeldammen i Kuppisparken iståndsattes år 2000. Iståndsättningen gjorde det möjligt att hålla fåglar i Kuppis även vintertid. En vinterbonad stuga byggdes för fåglarna och vattencirkulationssystemet i dammen förnyades. Efter iståndsättningen blev det tradition att sätta upp belysning vid dammen till julen.

Stadsdel/Område: