Julstaden Åbo samlar de väsentligaste beståndsdelarna i den finländska julen: Gamla Stortorgets julmarknad, Åbo domkyrkans gran, otaliga juliga evenemang och utlysning av julfreden som höjdpunkt, då hela landet tystnar. Julen i Åbo startar med ett stort gemensamt öppningsveckoslut 1.12–2.12 och varar ända fram till tjugondag Knut den 13 januari. Denna helhet bjuder på julstämning och upplevelser för alla åldrar.

Alla jultidens evenemang i Åbo ända fram till tjugondag Knut finns på adressen: turku.fi/sv/jul

I och med att ljusen i domkyrkans julgran tänds inleds en evenemangskedja i Julstaden Åbo. Den traditionella julgranen kommer i år från Kirsi och Janne Turtias gård i Moisio i Åbo. Granen är ungefär 85 år gammal och dess höjd är cirka 22 meter. 718 LED-lampor i granen tänds i ett evenemang som startar den 1 december kl. 15.45. Under evenemanget hålls ett musiklekis för barnfamiljer där Tuuli Paasolainens band svarar för musiken. Julhälsningen i evenemanget framförs av Åbo domkyrkoförsamlingens pastor Elina Kiili.

Den Sagolika julöppningens parad leder publiken från Biblioteksbron till gågatan kl. 16:45. Paraden med snödrottningen i spetsen kan man följa längs den nya rutten från Biblioteksbron längs Västra Strandgatan och Kristinegatan till Universitetsgatan.

På Universitetsgatans gågata öppnas julen med musik och en akrobatikföreställning av Art Teatros Pauliina Räsänen. Den Sagolika julöppningen kulminerar i att julbelysningen tänds på Universitetsgatan. I år tänds julbelysningen av stadsdirektör Minna Arve. Under hela öppningsdagen erbjuder centrumet julig stämning och program för hela familjen.

Utlysningen av julfreden förkunnas till världen på ett traditionellt sätt från Brinkalahusets balkong på julafton den 24 december kl. 12. Utlysningen läses av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen redan för sjätte gången.

- Utlysningen av julfreden är en hederssak för mig, eftersom jag får vara en länk i en århundraden gammal kedja och en del av den viktigaste gemensamma traditionen i finländarnas julfirande. Jag förbereder mig med läsövningar och alltid med lugn och ro i sinnet, säger Mika Akkanen.

Julmarknaden och det tillfälliga torget vid Salutorget utstrålar julstämning

Julens dofter och stämning hittar man på traditionellt vis på Gamla Stortorgets julmarknad som håller öppet fram till den 16 december lördagar och söndagar kl. 11−17. I vimlet på Gamla Stortorget trivs också julgubben med sin julmor och det finns gott om program under hela dagen. Om man vill ta en vilopaus från marknadsvimlet så kan man gå till Gamla Rådhusets konserter för att lyssna på julmusik.

Hantverksbodarna på Kloster-Mellangatans magasin erbjuder tips till julklappssäcken. Magasinens julmarknad har öppet under veckoslut kl. 11−17 ända fram till den 16 december.

Trots förnyelsearbetet av Salutorget kan man njuta av julstämning på det tillfälliga torgområdet som ska prydas bland annat med riklig belysning. På torgområdet kommer det dessutom att finnas extra försäljningsstånd samt julgubbens timmerstuga. Det är möjligt att träffa julgubben på Salutorget på lördagarna fr.o.m. den 1 december. Julgubben besöker även Saluhallen den 1 december kl. 12−14.

Åbo stad stödjer centrumets julhandel med två betydande kampanjer. Under december månad erbjuds avgiftsfri gatuparkering i stadskärnan. Därtill kan vuxna resa med Föli-bussar till priset av en barnbiljett på lördagarna i december.

Juliga utställningar, pyssel och konserter skapar julkänsla

Invalid Scald ID.

I julutställningarna av Åbo stads museer kan man bekanta sig med julmat, julfirande och andra traditioner från förr. Julbord står dukade på Hantverksmuseet på Klosterbacken, Apoteksmuseet och Qwenselska gården samt Åbo slott. Utställningen Djurens jul berättar om hur djuren har det under midvintern i gårdarnas skydd och i den snötäckta skogen.

I de öppna verkstäderna i Äventyrsparken, i Vimma, på Kurala Bybacke och i Hantverksmuseet på Klosterbacken kan man tillverka och pyssla julgåvor och dekorationer.  Åbo slott ordnar i sin tur julpyssel på pepparkaksmästare Petrus pepparkaks- och himmelkurser.

Vid Åbo filharmoniska orkesters konsert Juldröm 13−14.12 vaknar säsongens favoritmelodier till liv i arrangemang för symfoniorkester, tolkade av sopranen Mari Palo.

I Impivaara och Petrelius simhallar ordnas stämningsfulla ljussimningar 18−19.12 och julafton kan firas även i biblioteket på samma sätt som förra året kl. 11−18. 

Visit Turkus Christmas Walk tar deltagarna på en rundvandring i Julstaden, där man får bekanta sig med utbudet på Gamla Stortorget, in i Domkyrkan samt med julfirandet i Åbo och Finland.  Rundturen ordnas på finska, svenska och engelska på lördagar 1.12– 5.1 kl. 13–14.30. Biljetterna säljs av Visit Turkus nätbutik och turistinformationen.

Julstadens höjdpunkter:

  • Ekumenisk jul i Åbo i Domkyrkan den 12 december kl. 18
  • Åbo utlyser julfreden på Gamla Stortorget på julafton kl. 12
  • Året 2018 avslutas den 31 december med ett traditionellt fyrverkeri på Samppalinnabacken kl. 24.  Barnens nyår firas med Motionens underland i Kuppis kl. 15 och med ett fyrverkeri kl. 18