Det är dags för Åboborna att välja en efterträdare till ishockeylegenden Tomi Kallio som spelade i TPS och vann förra årets titel i den traditionella tävlingen Årets Åbobo. Du kan rösta på sin egen favorit 5–25.1.2019 på stadstidningen Turkulainens eller Radio Citys webbplatser. Vinnaren avslöjas i slutet av januari.

Efter att det nya året inletts vänder vi blickarna ännu en gång mot 2018 och väljer bland Åboborna en person som på bästa sätt gett Åbo positiv synlighet. På listan över kandidater som tävlingens anordnare satt ihop finns tio toppnamn inom sina egna branscher. Som tidigare år kan du dock också rösta på en egen kandidat som inte finns med på listan.

Eino och Aapeli
Det 10-åriga tvillingparet Eino och Aapeli från Åbo uppträdde för första gången offentligt i Robins musikvideo. I år har den käcka duon blivit känd i hela landet med sin singel ”Mä voisin olla se”.

Janne Helin
Arkitekten Janne Helin har fungerat som verkställande direktör för Schauman Arkitekter Ab sedan 2012. Han ansvarar för utkasten till planen för det nya Hamburger Börs. Utkasten publicerades i oktober och togs emot med stor entusiasm.

Kisu Korsi
Kisu Korsi är en ansedd modedesigner från Åbo. Hennes fantastiska klänningar kunde i år igen beundras under självständighetsdagens slottsbal. Kisus specialkompetens är väldigt skickligt gjorda måttbeställda korsetter.

Marjo Sjöroos
Modellmamman Marjo Sjöroos från Åbo grundade Fashion Team för 30 år sedan. Vid Fashion Team har en stor mängd toppmodeller tagit steget in i modellvärlden. Det samma gäller för tävlingen Miss Turku som Sjöroos har ordnat under de senaste 30 åren.

Mikko Hupa
Mikko Hupa, rektor för det hundraåriga Åbo Akademi, har haft en lång akademisk karriär. Han försvarar starkt universitetets ställning och förespråkar internationalism och mångfald.

Miska Kaukonen
Skådespelaren Miska Kaukonen gjorde en lysande roll som Gollum i pjäsen Sagan om Ringen och hyllades stort av kritikerna. Utöver att ha blivit känd för sina uppträdanden på Åbo stadsteaters och Slottsteaterns scener har han även haft framträdanden på vita duken.

Sirpa Korte
Föli håller Åboborna i rörelse. Bakom Föli ligger Sirpa Korte, direktör för kollektivtrafiken. Under hennes ledning har de gula bussarna ackompanjerats av stadscyklarna (”Föllärit” på finska) och de superpopulära vattenbussarna.

Susanna Tapani
Ishockeyspelaren Susanna Tapani som spelat fem världsmästerskap samt två olympiska spel vill göra TPS till det bästa ishockeylaget i Finland. Tapani är även härskande världsmästare i ringette.

Suvi Kotilainen
Suvi Kotilainen, producent och vd för Turun Suurtorin keskiaika ry, står för ordnandet av medeltidsmarknaden och julmarknaden vid Gamla Stortorget. Hon är även ordförande för Dirty River Roller Derby ry.

Operaatio Ruokakassi
Operaatio Ruokakassi hjälper mindre bemedlade i Åbo och i närliggande kommuner. Föreningen skaffar mat, hygienprodukter och kläder för mindre bemedlade personer. I förfjol delade föreningen ut ca 158 000 matkassar.

För ett år sedan tävlade Tomi Kallio och de från programmet Sohvaperunat kända Juhani Koskinen och Osku Valtonen om rösterna ända in på  slutmetrarna. Till Årets Åbobo 2017 kröntes till slut Tomi Kallio som avslutade sin framgångsrika karriär som ishockeyspelare förra våren. Den sista januari avslöjas vem som denna gång vunnit det fina priset och Åbobornas beundran och uppskattning.

Tävlingen Årets Åbobo ordnas av stadstidningen Turkulainen, Radio City Turku, Yle Åboland och Åbo stad. Titeln delades ut till en ansedd Åbobo första gången 1985.

Nyckelord: