Yle har utsett Darude, det vill säga musikern Ville Virtanen, till Finlands representant i Eurovision Song Contest 2019. Vilken låten blir avgörs genom Tävlingen för ny musik (Uuden Musiikin Kilpailu) som ordnas på Logomo i Åbo lördagen den 2 mars.

Uuden Musiikin Kilpailu (UMK)

  • Uuden Musiikin Kilpailu ordnas på Logomo i Åbo lördagen den 2 mars.
  • UMK19: Darude i Yle TV2 och på Yle Arenan 2 mars kl. 21.00.
  • Tävlingslåtarna offentliggörs 8, 15 och 22 februari.
  • Vad tänker Darude om Eurovision Song Contest? En längre intervju finns på yle.fi/umk.
  • Tävlingen för ny musiks konton på Instagram, Twitter och Facebook
  • Ladda ner appen Yle.fi gratis i appbutiken och rösta på din favoritlåt lördagen 2 mars. 

Darude är av Finlands internationellt mest framgångsrika artister. Han har vunnit flera olika pris som DJ och turnerar aktivt runtom i världen med cirka 70 spelningar om året.
 
– Vi är väldigt glada över att en av Finlands genom tiderna största internationella artister tog emot utmaningen och representerar Finland i Eurovision Song Contest. DJ-artister har inte egentligen setts tidigare i ESC, säger Anssi Autio, som är producent för Tävlingen för ny musik.
 
Darude vill fylla ESC-scenen med den stämning och visuella atmosfär som kännetecknar hans spelningar på festivaler och klubbar och bjuda tv-tittarna på en oförglömlig upplevelse.
 
– Det här är på många sätt en enorm utmaning för mig. Det kändes pirrigt när jag blev tillfrågad, men samtidigt kunde jag ju inte säga nej. Det är en ära att få vara med om någonting så unikt. Mina förväntningar är uteslutande positiva, säger Darude.
Jag är lite ute på främmande vatten, trots att jag har gjort låtar med sång tidigare, även popliknande musik. Nu behöver jag ta det ett steg längre och ändå få det att låta som min musik!
 
Darude har gett ut musik sedan 1995. Hans första studioalbum var Before the Storm (2000) med singeln Sandstorm som blev en megahit världen över. Sammanlagt har han gett ut fyra album, det senaste är Moments (2015).

Sebastian Rejman ja Darude

Darudes gästsolist i ESC-låten är Sebastian Rejman. Rejman är känd från gruppen The Giant Leap och dessutom är han skådespelare som medverkat i bland annat tv-serierna Puls och Ex-onnelliset.
 
– Det känns helt vansinnigt fint att först få göra en fenomenal show i Finland och sedan i Tel Aviv. Det kommer att bli en intressant vår, säger Sebastian.

Så här går tävlingen till – en av tre låtar utses till vinnare i direktsändning 2 mars

Låtarna som tävlar i Tävlingen för ny musik offentliggörs på tre på varandra följande fredagar (8, 15 och 22 februari). De tre låtarna uppförs kompletta med en spektakulär scenshow i direktsändning i UMK19: Darude i Yle TV2, lördag 2 mars kl. 21.00.
 
I år arrangeras tävlingen i Darudes tidigare hemtrakter i Åbo. Biljetterna till Logomo släpps 1 februari kl. 10.00. 

– Det gläder oss att vi i år kan göra Åbo delaktig i Tävlingen för ny musik och ESC-stämningen. Åbo passar utmärkt för evenemang av det här slaget, och staden har också många intressanta sevärdheter för de internationella gästerna, säger producenten Anssi Autio.
  
Programvärdar för nittio minuter direktsändning från UMK19 är den eminenta ESC-trion Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg och Mikko Silvennoinen.
 
Finlands låt i ESC väljs i direktsändning 2 mars. Valet görs utifrån de sammanlagda poängen från tittarnas röster och en inbjuden internationell jury.

Nyckelord: