Man brukar säga att det inte finns gratisluncher. I dag kunde jag personligen bekräfta att denna regel har undantag. Dessutom smakliga sådana. Som förälder till ett skolbarn i Åbo stad tog jag nämligen tillfället i akt och tackade ja på ARKEAs inbjudan till alla vårdnadshavare att bekanta sig med skolmaten. Mitt namn är Isa Hudd och förutom förälder är jag även anställd vid kommunikationsteamet på Åbo stads bildningssektor.

Platsen blev det egna barnets skola, Cygneaus lågstadium, matsällskapet klassen 1 C, deras lärare Maria Peräsalo samt en annan gästande förälder Irja-Marie Solin.

Som barn av 80-talet och det impopulära dillköttets era var det roligt att se barnens entusiasm då vi diskuterade skollunchen. Så gott som alla i klassen tycker att maten nästan alltid är god. Att nämna favoriträtter var lätt och många ville komma till tals. Lasagne, makaronilåda, fiskpinnar, köttbullar, ugnskorv och gröt var några klassiker som nämndes flera gånger. Även fisktombala och tortilla lyftes upp.

En kort intervju med husmor, Eeva Rantasalo bekräftar barnens kommentarer. Favoriter som står sig från år till år är ugnskorven och makaronilådan. Tortillalunchen var ett specialtillfälle, som var önskat och väldigt uppskattat bland barnen. Det som aldrig slår fel är efterrätterna. De gånger det bjuds på pannkaka eller äppelpaj är matsalen full av glada barn. Rantasalo trivs med sitt jobb. Barnen uppskattar maten, som i Cygneaus fall görs på plats. Många tackar ofta efteråt, vilket är roligt.

 Favoriter som står sig från år till år är ugnskorven och makaronilådan.

Dagens lunch då? På menyn stod skinkfrestelse och salladsbuffé. Som matgäster ger vi båda närvarande föräldrar tummen upp. Gott, fräscht och roligt med flera olika salladsalternativ. I våra feedbackblanketter till husmor ger vi båda beröm.

Barnen låter sig väl smaka. Många fyller tallriken ett varv till. Även smörmaskinen förevisas stolt. Den ger doserar exakt rätt storleks smörklick på den brödskiva du håller fram. Även detta var en nymodighet för föräldragenerationen.

Tack ARKEA för lunch i trevligt sällskap. Jag vill uppmana alla föräldrar att tacka ja till inbjudan som kommit via Wilma. Möjligheten att bekanta sig med skollunchen erbjuds under mars månad.

Selfie i matsalen.